Artroza kolena je ena najpogostejši ortopedskih bolezni, ki povzroča močne bolečine v kolenu

Pod pojmom artroza kolena označujejo obrabo hrustanca v kolenu. Bolečina v kolenu, ki nastane kot posledica artroze kolena, je izredno ostra in nas lahko ovira v vsakdanjem življenju. Prav tako se lahko bolečina v kolenu razširi tudi na druge dele telesa, npr. povzroči bolečine v hrbtu. Artroza kolena je najpogostejša pri ženskah nad 40. letom, sicer pa se pojavlja pri obeh spolih. Razlogi za pojav artroze kolena so različni. Lahko gre za zlom v sklepu, okvaro zaradi poškodbe, vnetje v sklepu, posledico preobremenitve ali prirojeno nepravilnost sklepa.

 

 

Vnetje v sklepihVnetje sklepov

Zaradi odsotnosti hrustanca prihaja v kolenu do močnega mehaničnega trenja, kar na daljši rok povzroči vnetje sklepa (artritis). Simptomi vnetja sklepov so bolečina v kolenu, toplo in pordelo koleno ter nastanek sklepne otekline, ki nastane kot posledica nabiranja sklepne tekočine. Tudi pri vnetju sklepov se priporoča zmerno gibanje, ker lahko mirovanje povzroči še dodatno okorelost. Za zdravljenje imamo na razpolago različna naravna in sintetična zdravila ter prehranska dopolnila. Med njimi izstopa zdravilo glukozamin, ki spodbuja obnovo hrustanca in izločanje sklepne tekočine. Zagotavlja gibljivost in zdravje sklepov ter na ta način preprečuje oz. zdravi že nastalo artrozo kolena, bolečine v kolenu in vnetje sklepov.

 

Artroza kolena

 

Glukozamin za zdravljenje artroze kolena

Glukozamin blaži in preprečuje nastanek artroze kolena. Predstavlja sestavni del celičnih sten oziroma njihovih površin ter vezivnih strukturnih molekul v celicah. Njegovo uporabo priporočamo tako starejšim ljudem, ljudem s prirojenimi nepravilnostmi v sklepih ter športnikom, ki bi lahko zaradi intenzivnih aktivnosti pretirano obrabili hrustanec. Deluje tudi protivnetno, zato preprečuje nastanek vnetij v sklepih oz. jih blaži, če je do njih že prišlo. Gre za varno zdravilo, pri katerem praviloma nimamo problemov pri trajnem jemanju. Za dodatne informacije o zdravljenju kolena in drugih sklepov z glukozaminom se obrnite na MIC Mengeš, kjer vam bomo z veseljem pomagali pri vaši težavi.