Pozanimajte se PRI SVOJEM ZDRAVNIKU, kako je z vašim kalcijem v telesu.
Če imate dovolj kalcija, je življenje bolj varno.
Z morebitnim dodajanjem kalcija in vitamina D3 pomembno poskrbite za svoje zdravje v kasnejših letih.

 

Bio-Kalcij+D3vit

120 tablet
prehrambni dodatek - prehransko dopolnilo
Sestava v eni tableti:

Učinkovine:
Vitamin D3     5,0 μg,  RDA = 100%
Kalcij             400 mg, RDA = 50%

Ingredienti:
Sorbitol, Polivinilpirolidon, Xylitol, Hidroksipropilmetil celuloza, Magnezijev stearat, Silicijev dioksid, Pepermint prašek


Kaloričnost, maščobe, beljakovine in ogljikovi hidrati so zanemarljivi.

Splošna informacija
Bio-Kalcij+D3vit vsebuje minerale, ki so potrebni za presnovo kosti. Vitamin D3 je dodan zaradi na splošno znanega pospeševalnega učinka na vsrkavanje kalcija iz črevesja.

Priporočljiv odmerek sta dve tableti dnevno glede na potrebe za odrasle in otroke nad 14 let starosti. Tablete se lahko žvečijo ali pa scela pogoltnejo. Jemljejo se med obroki ali pa zvečer z namenom, da kar se da omejimo zavirajoči učinek kalcija na vsrkavanje železa. Posamezniki, ki imajo pomanjkanje železa, se morajo zavedati, da lahko dodajanje kalcija k prehrani značilno zmanjša vsrkavanje železa.

Epidemiološko in fiziološko ozadje dodajanja kalcija in vitamina D3

Odraslim in starejšim ženskam primanjkuje kalcija v prehrani v obsegu več kot 30%, takšnih moških pa je približno 5-6-krat manj. Treba je skrbeti za aktivno gibanje, z jemanjem pravšnjih količin kalcija in vitamina D3 kot tudi za izpostavljanje sončni svetlobi.

Starejši in otroci rabijo ustrezen vnos kalcija za izgradnjo in vzdrževanje kostne mase. Med drugim je znano, da je vsrkavanje kalcija odvisno od starosti, kar je treba upoštevati pri določanju odmerka za dodajanje kalcija k prehrani. Pomembna je tudi vsrkljivost kalcija pri posameznem preparatu.

Kalcij je pomemben za številne telesne funkcije. Veliko poudarka danes posvečamo vlogi kalcija pri okostju. Pomembno se je zavedati, da naše okostje deluje kot kalcijevo skladišče. Različna telesna tkiva potrebujejo značilne količine kalcija za svoje encimske reakcije oziroma fiziološka opravila (na primer živčno tkivo). Nizke ravni kalcija v teh tkivih aktivirajo porabo kalcija v skeletu. S tem lahko nastajajo znani problemi, ki se ob odlivu 30% kalcija iz kosti izcimijo v patološke razmere osteoporoze.

Klinične študije so pokazale, da veliko starejših ljudi ne prejme dovolj vitamina D3 v svoji prehrani in da je zanje dodajanje te sestavine k prehrani zelo pomembno. Tudi za mlajše organizme je pomembno, zlasti ženske, da v svojih zgodnjih letih oblikujejo primerno obsežno zalogo kalcija za kasnejša leta. Pomemben je za delovanje imunskega sistema.


Previdnost pri jemanju

  • Interakcije kalcija z drugimi minerali

Visoki vnosi kalcija med obroki lahko zavirajoče delujejo na vnos železa. Visoki vnosi kalcija zmanjšujejo absorpcijo cinka.

  • Kalcij in obstipacija

Obstipacija se lahko problematizira pri starejših zaradi zelo velikih dnevnimi odmerovi kalcija. Tveganje se lahko zmanjša z jemanjem kalcija pri obrokih.

  • Maksimalni vnosi kalcija

O stranskih učinkih je govor pri vnosih od 2,5 g in več dnevno. Literatura navaja tveganje v zvezi s hiperkalcemijo, ledvičnimi kamni in okvaro ledvic.

 

Jemanje
Jemljejo osebe nad 14 let starosti.Zadošča jemanje 1 – 4 tablet dnevno. Jemati med obrokom ali takoj po njem.
Tablete lahko žvečimo ali pogoltnemo.

Pakiranje
Bio-Kalcij+D3vit je v škatlicah po 120 tablet.

Shramba
Na sobni temperaturi zunaj dosega otrok.

Proizvajalec
Pharma Nord ApS, Danska.

Uvoznik in distributer
MIC Mengeš d.o.o., Levčeva 16,
1234 Mengeš
Tel: 01-729-1382
FAX: 01-729-13-80
GSM: 041-769-544
e-mail: nikola.krstic@siol.net