Bio-Karoten

kapsule z 9 mg beta-karotena (=predhodnik vitamina A, provitamin A)
Dodatne sestavivine:
Rastlinsko sojino olje, želatin, glicerol in redistilirana voda. Vse sestavine se izdelujejo po standardih Evropske farmakopee.


Nizka stopnja peroksidacije je bistvena za kakovost in neoporečnost prehrambnih produktov. Bio-Karoten je med proiozvodnjo nenehno testiran glede peroksidne vsebnosti. Vsi izdelki v Bio programu vsebujejo vrednosti peroksidnega števila daleč pod minimumom 10 μg na kg.

 

Splošna informacija
Beta karoten spada v skupino primarnih antioksidantov, kar pomeni, da je njegova prisotnost in pogostnost v presnovi v človeškem organizmu izdatna. Nujen je za rast in razvoj celic, prav tako za pravilno fiziologijo vseh sluznic v telesu, epitelijev in kože. Ko telo potrebuje beta karoten, iz šestih molekul beta karotena oblikuje spojino retinol, ki je pomemben za številne telesne funkcije, vključno z vidnim sistemom.

 

SODOBNE POTREBE PO BETA KAROTENU
V DANAŠNJIHRAZMERAH JE ČOVEŠKO TELO VELIKO BOLJ KOT VČASIH IZPOSTAVLJENO STRESOM IN OBREMENITVAM, KI JIH NARAVA DOSLEJ NI POZNALA. EKOLOŠKO ONESNAŽENJE JE VSAK DAN BOLJ IZDATNO IN NAJBOLJ JE MED DRUGIM IZPOSTAVLJENA TUDI VSA ČLOVEŠKA POVRŠINA IN NOTRANJE VOTLINE (NA PRIMER PLJUČA, SLUZNICE NA ZAČETKU PREBAVNEGA TRAKTA, DIHAL ITD.). NADALJE SMO NEKATERE SVOJE PODSISTEME OBREMENILI DO NESLUTENIH RAZMER. NA PRIMER GLEDANJE TELEVIZIJE, ZASLONA PRI RAČUNALNIKIH(te obremenitve vidnega podsistema so izredno velike) IN NE NAZADNJE SE VSE SKUPAJ IZDATNO PROBLEMATIZIRA TUDI ZARADI ČEDALJE DALJŠEGA PRIČAKOVANEGA ŽIVLJENJSKEGA OBDOBJA. KO SO V TEH ČEDALJE BOLJ ZAOSTRENIH RAZMERAH PREVERJALI, KAKO JE S POTREBNO KOLIČINO BETA KAROTENA V HRANI, SO UGOTOVILI, DA GA JE V IDEALNI IN URAVNOTEŽENI HRANI NAJVEČ SAMO DO ENE TRETJINE POTREBNIH KOLIČIN. PRAV ZATO JE PREVLADALO STROKOVNO MNENJE, DA JE TREBA BETA KAROTEN OBLIKOVATI KOT SAMOSTOJEN PREPARAT – DODATEK K PREHRANI. TO JE TUDI OSNOVNO POSLANSTVO Bio-Karotena.

 

PROBLEMA PREDOZIRANJA DEJANSKO NI
Beta karoten je predhodnik vitamina A. Ko ga telo potrebuje, ga iz plazme prevzame toliko, kot ga manjka v trenutni presnovi, tako da problemov v zvezi z nekdanjimi hipervitaminozami vitamina A ni več. Zato je preparat glede tega aspekta varen.

 

PREVIDNOSTNI UKREP!
Za aktivne kadilce jemanje samo beta karotena ni priporočljivo.
Jemanje
Zadošča jemanje 1 kapsule dnevno po obroku..
Pakiranje
Bio-Karoten je v škatlicah po 60 kapsul po 9 mg beta karotena.
Shramba
Na sobni temperaturi, zaščiteno pred neposredno sončno svetlobo in zunaj dosega otrok.
Proizvajalec
Pharma Nord ApS, Danska
Uvoznik in distributer
MIC Mengeš d.o.o., Levčeva 16, 1234 Mengeš
Tel: 01-729-1382
GSM: 041-769-544
e-mail: nikola.krstic@siol.net