Boleče koleno – pokanje v kolenu je pogost simptom preobremenitve kolena

Bolečina v sprednjem deli kolena

Boleče koleno je zelo pogosta težava. Kolena so obremenjena praktično celi dan, saj med gibanjem občasno na njih deluje pritisk, velik skoraj toliko kot sedemkratnik vaše telesne teže. Pokanje v kolenu je tako le glasen protest zaradi preobremenitve. Če se udarite v koleno, je to lahko zelo boleče. Če se pri tem ob obremenjevanju kolena pojavijo težave oz. če slišite pokanje v kolenu, obstaja možnost, da ste si poškodovali hrustanec. Poškodbe kolenskega hrustanca so pogoste predvsem pri mladih športnikih, ki trenirajo športe, pri katerih so kolena močno obremenjena, kot sta nogomet in hokej.


Prevelike in ponavljajoče se obremenitve kolena lahko povzročijo vnetje kit in njihovih ovojnic. Bolečina se pojavlja v sprednjem predelu kolena, predvsem pri hoji po stopnicah ali pobočju.


Vzrok za boleče koleno so tudi manjše poškodbe kit in vezi, kot sta nateg oz. zvin. Boleče koleno je tudi posledica predhodne poškodbe kolena, ploskih stopal ali prevelike telesne teže.


Če se ne ukvarjate s športom in ravno tako slišite pokanje v kolenu, ki ga spremljata topa bolečina in občutek, da se vam nekaj drobi v kolenu, pa gre lahko tudi za artritis oz. vnetje kolenskega sklepa.

 

Boleče koleno

 

Obraba hrustanca in pokanje v kolenu

Obraba hrustanca v kolenu ali artroza predstavlja zelo resno težavo, saj se hrustanec začne tanjšati ali pa celo povsem izgine. Bolečine v kolenu so običajno močne in zelo neprijetne. Takrat se poveča tvorba kosti in nastanejo kostni izrastki. Koleno je boleče pri obremenitvi (pri hoji), zjutraj je otrdelo (okorelo) in splošna gibljivost kolena se zmanjša.


Obraba hrustanca v kolenu je najpogostejša degenerativna revmatska bolezen, ki posledično povzroča postopno obrabo in razkroj hrustanca v kolenu. Vzroki so lahko različni, pogosto pa pride do obrabe sklepa zaradi preobremenjenosti, katere vzrok je lahko prekomerno obremenjevanje sklepov zaradi športa, nepravilne telesne drže, prekomerne telesne teže. Pogosto je obraba hrustanca v kolenu povezana s starostnimi spremembami. Bolezen spremljajo bolečine v kolenu, ki se v začetku pojavljajo samo ob obremenitvi, kasneje pa vedno pogosteje tudi med počitkom. Naraščanje bolečine v kolenu je postopno, pogosto skozi mnoga leta.

 

Tako kot vsaka bolezen tudi artroza oz. obraba hrustanca v kolenu potrebuje zdravljenje. Če bolezni ne zdravimo, se stanje naprej poslabšuje, tako da počitek ne zmanjša več bolečin, pojavijo se tudi nočne bolečine. Zato nikar ne odlašajte in čim prej poskrbite za svoje boleče koleno. Glukozamin kapsule so odlična rešitev. Obiščite nas.