Bolečina v kolenu so danes zelo pogosta težava

Bolečina v sprednjem deli kolenaBolečina v kolenu je navadno posledica poškodb kolena in prevelikih obremenitev ali šibkosti stegenskega mišičja. Pri starejših ljudeh je bolečina v kolenu običajno posledica degenerativnega revmatskega obolenja – artroze ali osteoartritisa kolenskega sklepa. Bolečina v kolenu je lahko lokalizirana ali razpršena po vsem kolenu. Lokacija bolečine se razlikuje glede na to, katera kolenska struktura je vključena. Z okužbo lahko celotno koleno oteče, medtem ko strgan meniskus ali zlom kosti boli na enem določenem mestu. Bolečine v kolenu lahko spremljajo težave pri hoji, šepanje, zaklenjeno koleno (nezmožnost upogniti koleno).


Kadar se poleg bolečine v kolenu pojavijo še oteklina, rdečina in pozneje še slabša gibljivost, govorimo o vnetju sklepa (artritisu). Najpogostejša bolezen vnetih sklepov je revmatoidni artritis, ki lahko prizadene vse sklepe in tudi obsklepne dele.

 

Bolečina v kolenu

 

Boleče koleno kot posledica revmatskega obolenja sklepa – sklepna revma

Sklepna revma ali poliartritis se kaže s kroničnimi bolečinami, utrujenostjo, okorelostjo in zmanjšano gibljivostjo sklepov, mišično maso, močjo in gostoto kosti, morda celo trajno invalidnostjo. Nastanek te bolezni je povezan z oslabelostjo imunskega sistema. Simptomi in znaki revmatskega obolenja sklepa se razlikujejo od bolnika do bolnika. Pravočasno prepoznavanje bolezenskih znakov je ključno za uspešno zdravljenje. Med splošne ukrepe zdravljenja sodijo zmanjšanje telesne teže in izogibanje večjim obremenitvam.


Sklepna revma prizadene največkrat več sklepov; le redko prizadene samo kolenski sklep. Redkeje pa se sklepna revma razširi na vratno hrbtenico. Sklepna revma povzroča tudi splošno slabo počutje, utrujenost in vročico.

 

 

Glukozamin – naj bolečina v kolenu postane preteklost

Glukozamin je učinkovita in najpogostejša terapija pri osteoartrozi, ki je najpogostejša pri starejši populaciji in kot preventivni ukrep proti obrabi hrustanca pri športnikih in rekreativcih Glukozamin naše telo tvori kot surovino za obnavljanje sklepnega hrustanca. Ker se v kasnejših letih tvorba glukozamina zmanjša, posledično nastaja manj hrustanca. Obraba hrustanca v kolenu in kolku napreduje, zaradi izločanja sklepne tekočine pa lahko pride celo do otekanja in vnetja sklepov. Sklep tako postane vse manj gibljiv, pojavijo se lahko tudi bolečine. Bolečina v kolenu tako na zunanji kot notranji strani je običajno močna in neprijetna. Koleno je boleče pri obremenitvi (pri hoji), zjutraj je otrdelo (okorelo) in splošna gibljivost kolena se zmanjša.


Uživanje dodatnega glukozamina, ki se učinkovito absorbira, spodbuja tvorbo hrustanca in obenem zavira njegovo razgradnjo, s čimer zavremo napredovanje osteoartroze. Glukozamin tako pozitivno vpliva na delovanje sklepov, zmanjšuje bolečino in izboljšuje gibljivost prizadetih sklepov.

 

Vas muči bolečina v kolenu? Nikar ne odlašajte. Še danes obiščite našo spletno stran in naročite glukozamin kapsule. Vabljeni.