mag. Nikola Krstič dr. med.Nova metoda za odpravljanje bolečin v zapestju in podlahti

 

Vožnja je lahko še bolj varna

avtor: mag. Nikola Krstič dr.med., direktor MIC Mengeš d.o.o.Ali ste kdaj začutili mravljince v prstih na roki? Morda pri tipkanju na računalniku ali za volanom, pri rekreaciji ali pa doma pri hišnih opravilih? Morda vas moti občasna otrplost prstov na roki, potem bolečina pod palcem, ki izžareva po podlahti in nadlahti tja do vratu? Ali pa bolečina, ki se iz zapestja širi proti prstom na roki? Morda vas je presenetil oslabljeni občutek
dotika ali pa izgubljanje občutka toplo-hladno ali pa vas že nekaj časa živcira oslabeli stisk roke? Včasih kar ne morete držati pisala, lista papirja, predmeti uhajajo iz rok - kot da bi postali čudno nerodni. Nadaljnji zaplet je zatekanje roke in podlahti ob hudi bolečini, ki se oglasi zvečer, traja vso noč in odide z jutrom. Si predstavljate, kaj temu sledi? Človek dneve, tedne in mesece slabše, slabo ali pa sploh nič ne spi. Si predstavljate, kako je v tem obdobju za volanom, kako je z zbranostjo, kako je z refleksi! Kako se človek počuti in ne nazadnje, kako je z medsebojnimi odnosi! Pri vožnji, doma, med znanci – kjerkoli!

Opisane težave v zapestju in podlahti ne nastopijo hkrati. Na začetku so posamične in pravzaprav opozorilne, bolj blage, toda potem se ves čas samo stopnjujejo in slabšajo!

Skupek vseh teh težav medicina poimenuje sindrom karpalnega kanala.

 

 

Zakaj prihaja do težav

Težave pri sindromu karpalnega kanala nastajajo zaradi vnetja tetiv in stisnjenega živca. Sindrom karpalnega kanala se pogosteje pojavlja pri sladkorni bolezni, kajenju, alkoholizmu, avtoimunih boleznih (revma, skleroderma), pri jemanju kontracepcijskih tablet itd. Najmočnejši vzroki pa so povezani s poklicnimi dejavnostmi. Gre za ponavljajoče se gibe rok v prisilni drži. Ure in ure trajajoča vožnja to zagotovo je. Poleg poklicnih avtoprevoznikov so tu še drugi poklici s temi težavami, na primer tajnice; vsi, ki delajo z računalnikom, delavci pri tekočem traku, kuharji, zobozdravniki, fizioterapevti, igralci tenisa, golfa, košarke, rokometa, nekatere težkoatletske discipline, glasbeniki, gradbeni delavci, trgovci, elektrikarji itd. Kako smo se lotevali sindroma karpalnega kanala doslej? Ker je šlo za bolečine, so bila in so še v igri protibolečinska zdravila. Ker je bil prizadet živec, se svetujejo tudi vitamini B-kompleksa, nadalje se zapestje imobilizira v nevtralnem položaju z opornico, ki se nosi predvsem ponoči. Naslednji ukrep so antirevmatiki, pa posebne injekcije v zapestje, kar pa je zaradi možnih poškodb tudi tvegano. Zadnji poseg v tej verigi je bilo kirurško zdravljenje. Tudi tako imenovana visokotehnološka endoskopska operacija. Iz tujih in domačih izkušenj pa je znano, da tudi operativni posegi v zelo visokem številu vselej ne odpravijo težav. Ni malo bolnikov, pri katerih je potrebno operacijo ponoviti, nekateri pa morajo po dolgotrajnem zdravljenju na drugo delovno mesto oziroma se invalidizirajo ali celo invalidsko upokojijo. Teh, ki z operativnim posegom imajo probleme, je tako precej, kar nekaj manj kot polovica in zato je ta problem dolga leta ostajal in bremenil zdravstveno blagajno.

 

 

In kako si lahko pomagamo po novem?

Novo, enostavno in izjemno učinkovito odkritje se imenuje Flextend! V Oregonu je Jeff M. Anliker oblikoval sistem za razgibavanje zapestja in podlahti. Sestavljajo ga posebna rokavica, elastični trakovi in manšeta (glej sliko). S posebnimi vajami okrepimo tiste mišične skupine v podlahti in zapestju, ki nam v vsakdanjem življenju izdatno oslabijo. Izkazalo se je, da je prav v teh oslabljenih mišicah vzrok za sindrom karpalnega kanala, to je za bolečine, o katerih govorimo. Vsi dobro vemo, da nečemu pridemo do živega predvsem takrat, ko se lotimo vzroka za težave in precej manj smo uspešni, ko odpravljamo samo posledice. Ker FleXtend odpravlja vzroke, ne preseneča, da je v primerjavi z dosedanjmi načini daleč najbolj učinkovit. Proizvajalec iz Oregona, ZDA na podlagi skoraj desetletnih izkušenj navaja, da je njegova uspešnost okrog 95%. Vaje s pripomočkom Flextend izvajamo deset minut do četrt ure zjutraj in prav toliko zvečer, in to je vse! V ZDA in EU so sistem patentirali. Pred časom je bil Flextend predstavljen tudi na ljubljanskem Kliničnem centru, tudi s posebnim predavanjem. Še vedno pa smo priče temu, da se kljub proklamirani doktrini še vedno vse prerado usmerja v operativne posege, namesto da bi pred tem poskusili z zelo učinkovitim Flextendom, ki je v primerjavi z operacijo tudi več kot dvajsetkrat cenejši. Sistem poleg tega ne zahteva odsotnosti z dela, svojo težavo dobesedno odpravljate, medtem ko delate za volanom naprej.

Če imate tudi vi težave, kot smo jih opisovali, predlagamo, da se pred odločitvijo za kirurški poseg vsekakor informirate o možnosti s Flextendom. Če ste že opravili operacijo in niste zadovoljni, vam sporočamo, da je Flextend učinkovit tudi v tem primeru. Za vse podrobnejše podatke pokličite na naslov:

MIC Mengeš d.o.o.
mag. Nikola Krstič, dr. med.
tel. 01/729-1382
FAX: 01/729-1380
Email: nikola.krstic@micmenges.com
GSM: 041 769 544

 

 

Flekstend sistem za razgibavanje

  1. Manšeta
  2. Varnostni zaponki na konceh elastičnih trakov
  3. Elastični trak - tanjši
  4. Elastični trak - rumen
  5. Obroči na rokavici
  6. Patentirana rokavica BSI