Bio-Melatonin Complex 60 podjezičnih tablet

Kategorija: Vsi izdelki

Bio-Melatonin Complex

Cena: 11,50 €

Šifra izdelka: Melatonin Complex

Dobava: Na zalogi. Na zalogi.

Količina: Dodaj v košarico

Bio Melatonin Complex:

 • z niacinom, ki ustreza 600 mg L-triptofana
 • vsebuje značilno količino melatonina farmacevtske kakovosti
 • prispeva k normalnemu psihološkemu delovanju in k delovanju živčnega sistema
 • proizvedeno na Danskem po farmacevtskem protokolu

 

Bio-Melatonin Complex je prehransko dopolnilo v obliki podjezičnih tablet z 290 µg aktivne učinkovine melatonin in 10 mg vitamina B3 (niacina), ki je prekurzor melatonina.

 

Pri zaužitju se 90 % melatonina izogne metabolizmu prvega prehoda v jetrih. V obliki podjezične tablete se melatonin direktno absorbira skozi ustno sluznico, kar omogoča 10-krat boljšo absorpcijo melatonina. Odmerek 0,29 mg v podjezični obliki tako ustreza zaužitju 2,9 mg melatonina.

 

Bio-Melatonin Complex vsebuje tudi niacin. Telo za produkcijo niacina potrebuje triptofan, ki je tudi izvorna spojina za sintezo melatonina. Tako z zaužitjem 10 mg niacina »privarčujemo« 600 mg triptofana. Bio-Melatonin Complex se zaužije pol ure pred spanjem. Učinek tega dopolnila se lahko optimizira z jemanjem vedno ob istem času. 

 

1 tableta vsebuje:

                                         Melatonin:               290 μg        ni podatka za PDV

                                         Niacin:                      10 mg                      63% PDV

 

Sestavine: ksilitol (sladilo), naravni izvleček paradižnika (barvilo), glicin (ojačevalec okusa),

nikotinska kislina – vit. B3 (aktivna učinkovina), maltodekstrin (polnilo), polivinilpirolidon (utrjevalec), magnezijeve soli maščobnih kislin (sredstvo proti sprijemanju), izvleček maline (ojačevalec okusa), melatonin (aktivna učinkovina).

 

Uradne trditve

Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) je pregledala dokumentacijo glede vsebnosti niacina in je priznala sledeče zdravstvene trditve:

 • prispeva k delovanju živčnega sistema,
 • prispeva k normalnemu psihološkemu delovanju,
 • prispeva k sproščanju energije pri presnovi,
 • prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti.

 

Navodilo

1 tableta dnevno, če ni drugače priporočeno, pol ure pred spanjem. Priporočenega dnevnega odmerka se ne sme prekoračiti.

 

Pakiranje

Bio-Melatonin Complex je na voljo v pakiranju po 60 podjezičnih tablet.

 

Kaj je nikotinska kislina?

Nikotinska kislina je oblika vitamina B3, poimenovana tudi niacin. Ta vitamin so najprej izolirali iz listov tobaka, a ni identičen substanci nikotin.

Vitamin B3  je vključen v številne pomembne funkcije v telesu. Me drugim prispeva k normalni funkciji živčnega sistema, kar vključuje možgane in naše psihološke funkcije.

Aminokislina triptofan prispeva k produkciji nikotinske kisline, če je vnos nizek  in prav tako  k produkciji nevrotransmiterja serotonina. Serotonin se lahko encimatsko pretvarja v melatonin in obratno.

 

Cirkadiani ritem

V možganih imamo biološko uro, ki nadzira naš cirkadiani ritem. Ta cirkadiani ritem so fizične, mentalne in vedenjske spremembe, ki sledijo ciklu blizu 24 ur. Ta ritem se primarno odziva na svetlobo in temo.

 

Naša biološka ura vzdržuje individualni cirkadiani ritem, ki ni popolnoma enak 24-urnemu ritmu, lahko je krajši ali daljši, vendar je prilagojen 24-urnemu dnevnemu ritmu dnevne svetlobe, ki zadane oko.

 

Kaj je melatonin?

Melatonin je naravna spojina, prisotna v številnih živečih organizmih. Večje količine najdemo v sadju (banane) in zelenjavi (riž). Pri večini živalskih vrst, vključno z ljudmi, je melatonin ključna substanca sezonskih in dnevnih ritmov. Pri ljudeh se melatonin izloča iz pinealne žleze (češarika) v možganih pod nadzorom hipotalamusa. Sinteza in izločanje melatonina je stimulirano s temo in doseže maksimum med drugo in četrto uro zjutraj. Zavira ju pa svetloba.

 

 

V primeru, da vstanemo sredi noči in prižgemo luč, se produkcija melatonina v možganih takoj ustavi in lahko doseže maksimum šele po nekaj urah teme. Kljub temu pa vse frekvence svetlobnega spektra ne zavirajo produkcijo melatonina. Samo svetloba na modri strani vidnega spektra zavira produkcijo melatonina, vendar je ta svetloba prisotna v veliko virih umetne svetlobe.

V človeških možganih je produkcija melatonina najvišja v obdobju med 3-5 leti do dobe odraslosti. Od tam naprej pa progresivno upada do konca našega življenja.

 

Kje lahko najdemo melatonin?

 • banane
 • oves
 • paradižnik
 • riž
 • sladka koruza
 • ingver

 

Opozorila

Podjezične tablete: ne sme se pogoltniti.

Ni primerno za noseče in doječe ženske.

Priporočene dnevne količine oziroma odmerka se ne sme prekoračiti.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Shranjevati v suhem, temnem prostoru pri sobni temperaturi in nedosegljivo otrokom.

Brez sladkorja, slajeno s ksilitolom.

 

 1. Navodilo
Povezani izdelki