Aktualne informacije v zvezi z uspešnim konzervativnim zdravljenjem obrabe hrustanca

16. 11. 2017

1. Sklepi, kosti in mišice

 

Oblika glukozamina, ki je sorodna oziroma enakovredna kristalinični obliki, je bila v rabi že pred letom 1982. Prvič so ugotovili visoko učinkovitost glukozamina leta 1982 v portugalski nacionalni študiji. Ti učinki so se v študijah, ki so sledile, samo potrjevali. V tej liniji glukozaminov je tudi zdravilo Glukozamin Pharma Nord.

 

Kot zdravilo izbora pri osteoartrozi kolena zdravilo glukozamin priporočajo smernice Kolaborativnega centra za bolezni gibal pri WHO pa tudi Evropsko združenje za klinične in zdravstveno-ekonomske aspekte osteoartroze in osteoporoze (ESCEO). Enake mednarodne zdravstvene inštitucije že dve desetletji opozarjajo, da so na trgu tudi nepreverjeni glukozamini, ki niso potrjeni kot zdravila (so na statusu prehranskih dodatkov) in ki, denimo, po naši regulativi imajo dva in celo večkrat premalo učinkovine v svoji definirani dnevni dozi ter zato ne zmorejo zdravljenja.

 

Enako pomembno je tudi opozorilo, da se je med ljudmi razširilo mnenje, da lahko obrabo hrustanca zdravijo sestavine kot so kolagen, hondroitin in kombinacije. Obstajajo uradne mednarodne znanstvene ekspertize, da te sestavine nimajo kapacitet niti za vzdrževanje zdravih sklepov, kaj šele, da bi se z njimi dogajalo zdravljenje prizadetih sklepov. Na to opozarja tudi naša Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke.

 

Zato je na primer pri osteoartrozi kolena še naprej strokovno verodostojno svetovati Glukozamin Pharma Nord, ki je v Sloveniji prisoten že 12 uspešnih let in se je izkazal kot dovolj učinkovita trajna terapija.