Prva slovenska zgodba o FleXtendu

Tudi vse velike stvari imajo svoje prve korake

 

Uvod

Jeseni leta 2001 smo v Slovenijo pripeljali doslej najboljšo metodo za zdravljenje sindroma karpalnega kanala in več drugih diagnoz v podlahti, zapestju in dlani. Rezultati so se takoj pokazali za izjemne. V nadaljnjem besedilu bomo opisali, kako je prišlo do prvega primera zdravljenja z medicinskim pripomočkom FleXtend v Sloveniji.  Pomemben podatek je, da je zaradi te diagnoze pri nas prizadetih kar okrog 80.000 ljudi različnih starosti, obeh spolov in v različnih stadijih te bolezni. Razvidno je, za kako velik problem gre in kolikšen je potemtakem pomen te odlične nove metode!

 

Kako je prišlo do iskanja novih možnosti za  zdravljenje sindroma karpalnega kanala

Daljne pomladi 2001 so se gospe Tatjani pojavile težave v obeh zapestjih. Pred tem so jo opozarjali mravljinci, oslabljen občutek dotika in čedalje pogostejša otrplost prstov na obeh rokah. Ker se je vse skupaj stopnjevalo, je kmalu poiskala pomoč pri zdravniku v zdravstvenem domu. Pokazalo se je, da gre za napredovalo obliko sindroma karpalnega kanala. Bolečine so se pričele pojavljati tudi ponoči in vse skupaj je postajalo čedalje večji problem. Tatjana je prizadevno vodila gospodinjstvo, skupaj z možem Francetom sta prestajala zrela leta, v katerih je vedno dovolj opravil. Toda sindrom karpalnega kanala je začel toliko nagajati, da Tatjana ni več zmogla tudi najbolj enostavnih opravil v domačem okolju. Po takrat edino znani doktrini so ji ponudili operativni poseg na obeh rokah. Ko pa je zvedela, za kolikšno dejansko upešnost gre pri takšnem zdravljenju, sta se oba z možem pričela zanimati, ali morda obstaja kje še kaj drugega z večjim odstotkom uspešnosti. To je bil splet okoliščin, v katerih smo se v MIC Mengeš pričeli zanimati za metode zdravljenja sindroma karpalnega kanala v globalnem merilu.

 

Ko smo na Googlu vtipkali »sindrom karpalnega kanala«, se je v brskalniku pokazala ogromna številka 120.000 zadetkov za to vsebino (danes ta številka znaša že 1,730.000)

Do leta 2001 smo v Sloveniji vsi mislili, da je operativni poseg pri sindromu karpalnega kanala tista metoda, ki je najbolj učinkovita in pride zadnja na vrsto. Obstajala je in še obstaja kar številčna veriga konservativnih metod, ki so praviloma vse pripeljale do operacije. To je tako imenovana stopenjska terapija, ki je prevladovala in še prevladuje pri nas in tudi v drugih državah.

 

Ko smo tako v brskalnik Google maja leta 2001 vtipkali sindrom karpalnega kanala, smo v odgovoru prejeli 120.000 zadetkov. Od tod naprej se je za nas pričel naporni pregled vseh teh informacij. Večinoma smo naletavali na podatke, ki smo jih poznali, ki so samo kvantitativno zapolnjevali in množili podatke o metodah, ki so bile znane in kot rečeno, niso prispevale k večji uspešnosti od na primer nekaj odstotkov več, kot je polovica. Tudi Tatjani je bilo to premalo in prav zato smo se lotili te skoraj dvajsetdnevne spletne analize. In pri vsem skupaj je bilo nekaj sreče. Pokazalo se je, da pregovor »Kdor išče, ta najde« ni iz trte zvit.

 

Po dveh tednih smo našli metodo in medicinski pripomoček z imenom FleXtend. Najbolj presenetljivo pri tem zadetku je bilo, da so navajali doslej neznano, izjemno uspešnost, ki je segala visoko nad devetdeset odstotkov. Če smo prej navedli pri operativnih posegih bistveno manjše številke (nekaj nad 50%), je ta podatek res bil presenetljiv. Prva reakcija je bila temu primerna. Dvom, ampak ker je šlo za tako resne probleme, je sledilo tudi preverjanje celotne vsebine. Prihajali so podatki, ki so metodo potrjevali. Na primer to, da je pripomoček patentiran in da ga je potrdila ameriška federalna agencija za zdravila (FDA). Gradivo, ki smo ga zbrali, je vsebovalo tudi najbolj zahtevne študije na tem področju, kar je pri vsem skupaj pravzaprav še najbolj pomembno. Tako smo prišli do trdnega prepričanja, da gre za pomemben prispevek k uspešnemu konservativnemu zdravljenju sindroma karpalnega kanala. Toda kmalu se je pokazalo, da je potrebnih veliko drugih naporov, da bi pripomoček prispel v Slovenijo.

 

Veliko napora je bilo treba, da smo uspeli vzpostaviti kontakt s proizvajalcem

Vse poletje 2001 je bilo zaznamovano z našimi prizadevanji za FleXtend. Spoznali smo, da je inovator FleXtenda uspešen poslovnež, ki je svojo dejavnost umestil po vseh ZDA, da ta metoda že več let pričenja uspešno obvladovati tako sindrom karpalnega kanala kot še nekatere druge nadležne diagnoze na tem področju: teniški komolec, komolec pri igralcih golfa, DeQuervainov sindrom, Dupuytrenova kontraktura, Guyonov sindrom, poškodbe v zapestju zaradi ponavljajočih se gibov v prisiljenem položaju, sindrom kubitalnega kanala, sindrom radialnega kanala, sprožilni prst, sprožilni palec in kombinacije. V drugi polovici junija ni bilo več nobenega dvoma, da je treba medicinski pripomoček FleXtend čim prej pripeljati v Slovenijo. Ni nam šlo samo za naročilo, ampak smo hoteli vzpostaviti tudi kontakt s proizvajalcem in inovatorjem zato, da bi se FleXtend v najkrajšem času pojavil v Sloveniji. Končno smo uspeli vzpostaviti kontakt z gospodom Jeffom Anlikerjem in stvari so stekle.

 

Konec avgusta smo oddali prvo naročilo, 10. septembra je proizvajalec ažurno oddal pošiljko - prišel pa je 11. september

Oddali smo prvo naročilo, to je bil FleXtend za Tatjano, a usoda je dogajanja zasukala po svoje. Proizvajalec je ažurno oddal pošiljko 10. septembra, vendar se je na poti ustavil v ameriškem zbirnem centru St. Louisu in tam zaradi znanih dogodkov v zvezi z dvojčkoma v New Yorku čakal kar mesec dni. Za to čakanje smo zvedeli sredi septembra, kar je pomenilo tudi zamik pri začetku prvega zdravljenja sindroma karpalnega kanala s FleXtendom v Sloveniji. Tako je zgodovina pri nas zaznamovala to doslej najuspešnejšo metodo zdravljenja težkih diagnoz v podlahti, zapestju in dlani.

 

Ko smo prvi FleXtend uredili za razgibavanje, je prve rezultate pokazal že po enem tednu

Takoj po 10. oktobru 2001 je naša carina sprostila pošiljko iz Oregona in z vso vnemo smo se lotili prvega takšnega zdravljenja v Sloveniji in kot se je izkazalo, tudi daleč naokoli. Seveda v vmesnem času nismo mirovali. Nekatere listine in dokumente smo prevedli in pripravili že prej. S prvim svetovanjem, kako se FleXtend uporablja, smo začeli pridobivati prepotrebne izkušnje. Dejansko smo bili prepričani in tudi strokovno povsem brez dvomov, da medicinski pripo-moček učinkuje. Teoretično izhodišče zanj je namreč tako jasno, da je pravzaprav presenetljivo, da se ta metoda ni pojavila že prej. Ampak tako je z vsakim pomembnim odkritjem. Za vsako takšno novost je značilno, da je preprosta in pravzaprav vsakomur razumljiva. Toda, ker je to bilo v Sloveniji prvič, smo, potem ko je Tatjana začela z vajami, vseeno bili na trnih. Kaj pa, če...? 

 

Nekaj dni smo čakali, potem pa se je zgodilo tisto, česar sploh nismo pričakovali. Dobili smo klic, najprej je bila prva misel, da je nekaj narobe, a že prve besede so dale vedeti, da se je zgodilo nekaj posebnega. Po več mesecih neprespanih noči je Tatjana prvič spala brez zbujanja zaradi bolečin! In to samo po enem tednu razgibavanja s FleXtendom! To je bila prva dragocena izkušnja. Pri sindromu karpalnega kanala je največja težava prav nespečnost, ki nastopi v napredovali obliki bolezni. Ta nespečnost je za bolnike izjemno izčrpujoča, vse, tudi druge zdravstvene težave postanejo tako še večji problem. Zanimivo, da medicinski pripomoček FleXtend najprej odpravi največjo težavo - to je že omenjeno nočno bolečino. Zelo smo bdeli nad rednim izvajanjem programa, bili smo spodbujeni s prvim uspešnim rezultatom, vse druge težave pa so tudi začele izginjati druga za drugo. Vrnile so se tudi mišična moč, dobra volja in predvsem zadovoljstvo, da smo dobili nadvse uspešno metodo za veliko težavo v slovenskem zdravstvu. 

 

Operacija sindroma karpalnega kanala na obeh rokah je odpadla in od takrat je minilo že veliko let

Ob takem uspehu je seveda operacija na obeh rokah odpadla. Razgibavanje z medicinskim pripomočkom je v zelo prikladnem obsegu (dva krat do trikrat tedensko po 10-20 minut) potrebno še naprej in s takšno dejavnostjo, bolezen, kot smo videli, nima možnosti, da bi se vrnila. Pri Tatjani se to dogaja že ves čas od takrat in vse to skupaj samo potrjuje, da gre dejansko za velik dosežek pri ozdravitvi sindroma karpalnega kanala.

  

Predstavitev medicinskega pripomočka FleXtend na razširjenjem strokovnem kolegiju klinike in na jutranjem raportu na Univerzitetnem Kliničnem Centru

Dobili smo pobude, da pripomoček čim prej predstavimo na razvejenem področju zdravstvenega varstva pri nas. Precej tega smo postorili, najprej smo posredovali poglobljeno strokovno informacijo na razširjenem strokovnem kolegiju, potem so sledili obiski na več oddelkih po slovenskih bolnišnicah, zdraviliščih in tudi zdravstvenih domovih. V zadnjem času opravimo tudi precej obiskov pri posameznih zdravnikih v njihovih ambulantah.  V polpreteklem obdobju moramo reči, da se FleXtend ni umestil v naša dogajanja skladno s svojim pomenom in s svojo učinkovitostjo. V MIC Mengeš upamo, da se bodo te stvari obrnile na bolje in da se bo odprl prostor za to nadvse učinkovito in varno metodo, ki je ne nazadnje zelo pomembna tudi pri zmanjševanju nepotrebnih stroškov, ki jih imamo pri izvajanju zdravstvene dejavnosti.

 

Zahvala UKC Lj - FleXtend

 

FleXtend