Sklepna revma - kronično vnetje sklepov, ki prizadene več sklepov

Artroza in vnetje sklepov v nogahRevmatizem ali revmatična bolezen, pogovorno tudi revma, je skupni naziv za številne različne bolezni, ki prizadenejo okostje in mehke dele okoli sklepov. Bolečine v sklepih, npr. bolečina v kolenu, so redne spremljevalke revmatičnih obolenj. Bolečina oziroma vnetna prizadetost sklepov je navadno kronična in je odvisna od vrste revmatičnega obolenja. Sklepna revma lahko poteka v blažji ali hujši obliki in povzroča različno močne bolečine in spremembe sklepov – odvisno od stopnje razvoja ali napredovanja bolezni in s tem povezano prizadetostjo telesa.


Sklepna revma je kronična, traja vse življenje in praviloma ni ozdravljiva. Med simptomi, ki jo pogosto spremljajo, so otekline, pordelost sklepov in jutranja okorelost. Če sklepna revma napreduje, se pojavijo še nepravilnosti (deformacije) in slabša gibljivost sklepov. Sklepna revma ali poliartritis prizadene največkrat več sklepov; le redko prizadene samo enega, npr. kolenski sklep.


S pravočasnim in ustreznim zdravljenjem ter skupaj z določenimi drugimi ukrepi se sklepna revma umiri. Še pomembneje pa je, da se s tem ustavi njeno napredovanje.

 

 

Pokanje in bolečina v kolenu sta pogosta simptoma preobremenjenega kolena

Kolenski sklep predstavlja enega najbolj obremenjenih sklepov našega telesa. Med gibanjem občasno nanj deluje pritisk, velik skoraj toliko kot sedemkratnik naše telesne teže. Udarec v koleno je lahko zelo boleč. Če pri tem občutite bolečino tudi pri obremenjevanju kolena ali slišite pokanje, obstaja možnost, da ste si poškodovali hrustanec. Poškodbe kolenskega hrustanca so pogoste predvsem pri mladih športnikih, ki trenirajo športe, pri katerih so kolena močno obremenjena, kot sta nogomet in hokej.


Pri starejših ljudeh je bolečina v nogah običajno posledica degenerativnega revmatskega obolenja, kot je artroza ali osteoartritis kolenskega sklepa.

 

Sklepna revma

 

Artroza povzroča postopno obrabo in razkroj hrustanca

Artroza najpogosteje prizadene sklepe kolkov in kolen. Bolečina v kolenu in kolku je običajno močna in zelo neprijetna, a pojenja, ko sklep razgibamo. V začetku se bolečina v kolenu in kolku pojavlja samo ob obremenitvi, kasneje pa vedno pogosteje tudi med počitkom.


Artroza oz. obraba hrustanca v kolenu je resna težava. Zdravljenje ni enostavno in ni enako pri vsakem bolniku posebej. Bolezni ni mogoče odpraviti, vendar jo lahko z uveljavljenimi in sprejetimi splošni ukrepi ter zdravili omilimo in upočasnimo njen potek. Kot učinkovito sredstvo za lajšanje bolečine v sklepih se je izkazalo zdravilo glukozamin, ki obenem zmanjšuje tudi sklepno okorelost ter izboljšuje gibljivost prizadetega sklepa. S tem pa tudi kakovost življenja.

 

Vas muči sklepna revma? Morda artroza kolena? Za življenje brez bolečin v sklepih izberite zdravilo glukozamin. Vabljeni k ogledu naše spletne strani.