Vnetje sklepov je lahko vzrok hudih bolečin v nogah

Vnetje sklepov (artritis) spada med najpogostejši vzrok bolečin v nogah, pa tudi drugod po telesu. Razlogi za vnetje sklepov so različni. Lahko ga povzroči artroza (obraba hrustanca), prirojene deformacije sklepov, nošenje pretežkih bremen, intenzivna športna aktivnost, poškodbe ter različna revmatična obolenja, med katerimi je najbolj pogost revmatoidni artritis, torej vnetje sklepov, ki je posledica avtoimunskega odziva telesa. Vnetje sklepov se velikokrat pojavi pri sklepih spodnjih okončin, kjer lahko povzroča hude bolečine v nogah, ki se običajno razširijo tudi proti hrbtenici.

 

Vnetje sklepov

 

Vnetje sklepov nog – bodimo pozorni na zbadajoče bolečine v nogah

Vnetje sklepov se lahko pojavi v kolenu, kolku, stopalu ter drugih sklepih. Včasih se vnetje sklepov pojavi v enem samem sklepu (monoartritis), pogosto pa se pojavi sočasno v več sklepih. Simptomi vnetja sklepov so raznoliki glede na mesto vnetja: lahko gre za bolečine v kolenu na notranji strani, otekline, vroča in pordela mesta na koži, zatrdelost, zmanjšano gibljivost, bolečine v nogah oz. drugih obolelih mestih, itd. Zbadajoča bolečina v nogah je eden izmed najbolj tipičnih simptomov, ki lahko nakazuje tudi druge težave (npr. obrabo hrustanca), zato ne odlašajmo z zdravljenjem.

 

 

Vnetje sklepov in bolečineJemanje glukozamina preprečuje razvoj artritisa in uspešno zdravi že nastalega

Glukozamin je aminosaharid, ki ga telo naravno tvori kot surovino za obnavljanje sklepnega hrustanca. Jemanje glukozamina se svetuje ljudem vseh starosti, ki trpijo zaradi težav, ki jih prinaša obraba hrustanca. Zdravilo je na voljo brez recepta, saj gre za varno in naravno zdravilo. Skupina evropskih strokovnjakov je nedavno potrdila smernice, kjer kot zdravilo izbora za zdravljenje osteoartroze navajajo glukozamin oziroma natančneje glukozaminov sulfat. Za dodatne informacije o glukozaminu se lahko obrnete na podjetje MIC Mengeš d.o.o..