Ali lahko premagamo svinjsko gripo s selenom?

Nove raziskave so pokazale, da se tveganje za smrt zaradi svinjske gripe tipa A (H1N1) zelo poveča, če je raven selena v krvi nizka. Po drugi strani pa so imeli preživeli okuženi količino selena v krvi nad priporočeno ravnijo. Več ko je selena, hitrejše je okrevanje, je pokazala študija. Pokazalo se je, da so težke kovine lahko dejavnik tveganja.

To študijo so pričeli v Mehiki med epidemijo svinjske gripe koncem leta 2009, ko so vključili 40 pacientov, okuženih z virusom H1N1. Raziskovalci so kontrolno skupino 94 pacientov razdelili v dve skupini: kontrolna skupina 1 je zajemala 30 pacientov s pljučnico, ki ni bila H1N1 tipa in kontrolno skupino 2, ki je zajemala 64 pacientov s simptomi podobnimi gripi, ki tudi niso bili H1N1 tipa.

Smrtonosna infekcija

Okužba z virusom influence H1N1 je lahko resno stanje, saj je deset bolnikov potrebovalo dovajanje kisika preko intubacije v sapnik. Sedem bolnikov ni preživelo. Od 40 okuženih jih je umrlo skupaj 8. Vsi so imeli čezmerno telesno težo, samo trije so kadili.

Težke kovine

Udeležencem v raziskavi so preverili tudi vsebnost težkih kovin v krvi. Analiza je pokazala, da so imeli H1N1 pacienti značilno višje ravni številnih možno toksičnih kovin kot kontrolna skupina, vendar raziskovalci niso izvajali analiz v tej smeri.

Selen

Element v sledovih selen je verjetno najpomembnejši dejavnik, ko je treba preživeti in okrevati po okužbi z virusom H1N1 in očitno je raven selena zelo pomembna, saj je raziskava pokazala, da je imela skupina z gripi podobnimi simptomi nizko raven selena v krvi, skupina s klasično pljučnico še nižjo in z virusom H1N1 okužena skupina pa daleč najnižjo raven selena v krvi.

Selen je del številnih pomembnih encimov vključno peroksidaza. Raven selena v krvi 125 mg/L smatramo, da je optimalna za delovanje glutation peroksidaze in ga uporabljamo kot neuradni standard za raven selena v telesu. Kljub temu se je pokazalo, da so tisti oboleli, ki so imeli raven selena v krvi višjo od 125 mg/L, okrevali hitreje, in sicer 5 – 7 dni namesto običajnih 10 – 12 dni pri skupini s pljučnico in 15 – 21 dni pri skupini H1N1. Sedem od osmih bolnikov, ki so zaradi okužbe z virusom H1N1 umrli, so imeli raven selena v krvi pod tem pragom. Štirje pacienti, pri katerih je prišlo do zapletov, kot je ledvična odpoved, so imeli najnižje ravni selena v krvi.

Nosečnost kot faktor tveganja

Gripa tipa H1N1 je izjemno nevarna za nosečnice, saj pri njih ravni selena nenehno padajo v času nosečnosti. Zato nosečnice hitro dosežejo kritično nizko raven selena v krvi, verjetno zaradi zarodka, ki je porabnik selena, ki ga potrebuje.

Pomanjkanje selena spodbudi virusne mutacije

Leta 2000 je raziskovalka Melinda Beck pokazala, da so se pri miših, ki so imele pomanjkanje selena, neškodljivi virusi spremenili v nevarne in povzročili miokarditis, to je vnetje srčne mišice. Njena študija je pokazala, da pomanjkanje selena spodbudi mutacije virusa, ki postanejo bistveno bolj nevarni.

Raziskovalci priporočajo dodatke s selenom

Čeprav se Mexico City, od koder so pacienti prišli, ne smatra za področje z nizko vsebnostjo selena, so raziskovalci mnenja, da bi bilo potrebno pri pacientih s pljučnico in še posebej pri okužbi s H1N1 dodajati selen.

References:

Maya M et al., Potentially-toxic and essential elements profile of AH1N1 patients in Mexico City, Sct Rep. 2013, E-pub ahead of print
Beck MA et al., Host nutritional status and its effect on a viral pathogen, J Infect Dis 2000; 182 Supl 1:593-6

bio selen cink

0
    0
    Košarica
    Vaša košarica je praznaNazaj v trgovino
      Izračunaj stroške dostave