Novo o boljšem zdravju

Novi znanstveno dokazani prijatelj-pomočnik za vitko linijo.

Ste se tudi vi kdaj zalotili, da ste bili kmalu po obroku znova lačni?
Od kod ta podzavestna in nepotrebna lakota dvajset minut, pol ure po obroku? Vprašanje je res na mestu, saj si s kosilom na primer napolnimo prebavila, vsa prebava in presnova se lepo v polno začneta in sploh ni nobenega smisla, da se nam takrat oglaša lakota!
Vse, kar damo vase v tako kratkem času po obroku, ima bistveno manjše možnosti, da telo porabi. Ker je naš prebavni stroj že polno zaposlen, telo nima nikakršne druge izbire, kot da dodatno prispelo hrano vskladišči – in prav od tod izvira dodatno podkožno maščevje, ki nas potem spravlja v slabo voljo.
Znanstveniki za prehrano že dolgo vedo, da nekateri ljudje po svojem naravnem ustroju raje uživajo ogljikove hidrate oziroma močnate jedi in odkar se poznajo, čutijo nagnjenost k sladkarijam. Zanje je značilno stanje »kar naprej lačna oziroma lačen«. Hitre »sladkorne injekcije« v obliki nekaj bonbonov, čokolade ali čipsov – omogočijo samo trenutno olajšanje. Ljudje dobijo občutek dviga energije, toda učinek polagoma slabi. Znova sledijo prigrizki in bonboni z znanimi posledicami. Tako se znajdemo v začaranem krogu, ko ne zmoremo obvladovati telesne teže zaradi poželenja po ogljikovih hidratih oziroma sladkarijah.

In ko se lotimo hujšanja?
Dieta je ponavadi povezana z razdražljivim razpoloženjem in nestrpnostjo. To ni nič presenetljivega. Navsezadnje se z naporom prepričujete, da bi jedli manj in da bi se povsem držali stran od določenih jedi in kdo z lahkoto prenaša lastne pritiske zoper lastno voljo? Takšna shujševalna kura je muka in resnici na ljubo ni ustrezna rešitev. Saj veste, ko se enkrat otresete odvečnih kilogramov in ste ponosni na svoj dosežek, je prva stvar, ki si jo privoščite, dobra porcija sladoleda ali pa pošten kos torte, kot češ: »Hej, lepo – zdržala si dva meseca, zdaj je čas, da spet uživamo življenje!« In kaj se zgodi? Prejšnje stanje se vrne nazaj!

Kaj pravi medicinska znanost
Dandanes o opisanih dogajanjih v telesu danes vemo nekaj več. Predvsem gre za vlogo kroma pri presnovi ogljikovih hidratov in maščob. Krom je mineral v sledovih, ki je nujen, a ga prejemamo samo s hrano. Največ ga je v mesnih izdelkih, kruhu, školjkah, pivskem kvasu in drugod, vendar je problem v kulinarični tehnologiji. Karkoli s hrano počnemo, ali kuhamo, pečemo, cvremo, tudi ko jo zamrzujemo – krom se pri tem izgublja. Na manjši vnos kroma v telo vplivajo tudi leta, saj zlasti v drugi polovici srednjih let in kasneje v tretjem življenjskem obdobju tako kot vse drugo, pojenjuje tudi moč vsrkavanja kroma iz zaužite hrane. Če nadalje upoštevamo, da se z uživanjem sladkarij krom porablja, potem, da ga precej izgubimo s potenjem – ob vsem tem skupaj ni presenetljivo, da se mnogi vede ali nevede soočamo s pomanjkanjem kroma v telesu. To dejstvo je pomembno zaradi tega, ker so številne študije po svetu pokazale, da je pomanjkanje kroma v telesu dejavnik, ki zelo verjetno sproža nepotrebno lakoto in druge težave, ki smo jih prej navajali. Bolj nazorno je povezava tale: pomanjkanju kroma – sledi čezmerna telesna teža, kar seveda še ni bolezen, ki ji pravimo debelost. Vse kaže, da je to odkritje zelo pomembno in dobrodošlo.

Presenečeni boste s kakšno lahkoto boste našli pot za vodenje svoje telesne teže z jemanjem kroma kot prehranskega dopolnila. Svoje poželenje po sladkarijah in nepotrebno lakoto po jedi so mnogi odpravili, kot bi obrnili stikalo. Od tu naprej je seveda vodenje lastne telesne teže veliko lažje. Ko se uspete razumno držati stran od slaščic, skrb za vitkost ni več problem. To je zanimiva majhna zvijača, o kateri morda še niste slišali. Če si pomagate z dodajanjem kroma,lahko odpravite svoje prehranske težave z veliko večjo verjetnostjo. Izkušnje kažejo, da nam v prehrani primanjkuje okrog 100 mikrogramov kroma. Pravšnja količina kroma v telesu pa omogoča še nekaj življenjskega in realnega. Nič več ni treba imeti plašnic pred ogljikovimi hidrati oziroma sladkarijami, ni treba, da bi si jih hkrati želeli in bežali pred njimi. Z dovolj kroma v sebi lahko mirno potešite svojo normalno željo po sladkarijah in slastni hrani, saj boste kljub temu lahko obdržali svojo vitko linijo ne da bi pri tem trpeli. Po izkušnjah, ki jih sedaj mnogi že imajo, se nepotrebna lakota, ko imamo dovolj kroma, ne oglaša več in tudi vmesnega podzavestnega poželenja po sladkarijah med obrokih ni.

Poizvedujte po pravšnjem kromovem preparatu
Ko se odločite za nakup kromovega dodatka k prehrani, bodite gotovi, da boste naredili pravo izbiro. Še vedno se premalo ljudi zaveda, da ni vse samo v tem, da najdejo na škatlici zapisano besedico »krom«. Krom se nahaja v različnih oblikah in če vam pride v roke neustrezni vir kroma, potem se ne vsrkava v pravšnjem obsegu v vaše telo – kar pomeni, da ste zapravili denar. Dejansko gre za dve vrsti kroma: organsko in anorgansko obliko. Anorganski tip je pravzaprav brez biološke uporabnosti – vse se začne s premajhno vsrkljivostjo iz črevesja po zaužitju. To je zvrst kroma, ki jo po pravilu najdemo v cenenih multivitaminskih preparatih. Druga oblika, to je organski krom, ima dobro biološko uporabnost. Najprimernejša organska oblika kroma je krom kot ekstrakt iz kvasa.

Krom in vlaknine z dovolj tekočine – izvrstna kombinacija
Če se želite dokopati do čim boljših rezultatov, združite jemanje kroma z uživanjem vlaknin. Dodajanje kroma vam pomaga, da ukrotite svojo željo po slaščicah, medtem ko vlaknine umirijo vaš tek nasploh tako, da vam ustvarijo občutek sitosti. Pri tem je pomembno tudi pitje pravšnje količine tekočine: to je vode, čaja, sokov ali mleka.

Nekaj let kasneje so se enake študije lotili tudi na Kitajskem, ki je bila prav tako obsežna in razvejena po posameznih bolezenskih indikacijah kot vzrokih smrti. Pri tej študiji so ugotovili, da redno jemanje glukozamina zmanjša umrljivost za 19%. Najnovejši podatki pa so prišli s strani francoskih revmatologov. Ti so 17.3.2022 v reviji Frontiers in Pharmacology objavili, da redno jemanje zdravila glukozamin zmanjša umrljivost za 27%.

Komentar: V vseh treh primerih je seveda šlo za glukozamin s polnim učinkovanjem na obrabo hrustanca, kar potem posledično prispeva k temu, da se podaljšuje pričakovana življenjska doba. Logika je pri tem povsem jasna. Z jemanjem zdravila glukozamin omogočimo dovolj gibanja, to je zdravo življenje. Kdor živi zdravo, živi tudi dlje.

0
    0
    Košarica
    Vaša košarica je praznaNazaj v trgovino
      Izračunaj stroške dostave