Selen je življensko pomemben

Ste kdaj slišali za selen? Je nutrient, ki ga dobimo s hrano, vendar ne dovolj, opozarjajo strokovnjaki. To pomanjkanje utegne vplivati na naše zdravje, saj postanemo bolj občutljivi za bolezni.

Če ste tak kot večina ljudi, zjutraj vstanete in zajtrkujete, pozneje imamo kosilo in končamo z večerjo. Dobimo tri obroke dnevno in zelo verjetno je, da se počutimo zdravi. Vendar, je nekaj, česar verjetno ne veste: najverjetneje s hrano niste dobili dovolj selena.

Selen je nutrient kot mnogi drugi, vendar so znanstveniki odkrili, da ima selen ključno vlogo pri zdravju ljudi. Naš imunski sistem, sposobnost razmnoževanja in mehanizmi, ki jih naše telo uporablja za zaščito vseh celic, potrebujejo selen. Ne samo, da smo zelo odvisni od selena, potrebujemo ga tudi dovolj, da vsi ti procesi delujejo optimalno.

V naši prehrani je premalo selena

Vsebnost selena je v povprečni evropski prehrani bistveno manjša, kot bi bilo potrebno. V Angliji se je vnos selena s hrano v zadnjih 20 – 30 letih zmanjšal za več kot 50 %. Strokovnjaki priporočajo dnevni vnos okrog 100 – 200 mg, mogoče celo več, vendar nas večina ne doseže niti polovice te količine..

Na Finskem od leta 1955 naprej dodajo selen gnojilom, ali pa je rešitev ta, da se selen dodaja prehrani, kar za ohranjanje svojega zdravja počne vedno več ljudi.

Objavljene raziskave so pokazale, da selen podpira delovanje več kot 20 različnih zaščitnih beljakovin v telesu. Te beljakovine so gradniki naše obrambe pred vnetji, kardiovaskularnimi boleznimi, neplodnostjo, revmatskimi obolenji, rakom in drugimi boleznimi. Pri pomanjkanju selena te pomembne naloge ne delujejo pravilno in naše zdravje je ogroženo.

Kako najti pravo prehransko dopolnilo

Mnoga selenova prehranska dopolnila so si podobna, zato smo v skušnjavi, da postavimo, da so si precej podobna tudi kakovosti in učinka. Vendar med njimi obstaja velika razlika in to je nekaj, na kar moramo biti pozorni.

Ko nakupujete selen, zagotovo upoštevate ti dve osnovni pravili:

1. Izberite organski selen

Organska oblika selena ima višjo biološko razpoložljivost kot anorganska, ki je pogostoma v poceni dopolnilih. Telo ima več koristi od organske oblike.

2. Vprašajte po dokumentaciji

Če proizvajalec ne more dokumentirati kvalitete in biološke razpoložljivosti produkta, utegnili porabiti svoj denar za izdelek, ki je v bistvu brez učinka. Zahtevajte dokumentacijo, to je vaša pravica.

Danski selenov kvas je postal standard

Danska farmacevtska družba Pharma Nord, ki je ena od vodilnih proizvajalcev visoko kvalitetnih prehranskih dopolnil in naravnih zdravil, je razvila in patentirala poseben selenov kvas – SelenoPrecise®, ki je postal uradni mednarodni zlati standard za kvaliteto. Ima dokumentirano 88,7 % vsrkavanje celotnega selena, ki ga je najmanj 55 % v obliki L-selenometionina z vodilno biološko aktivnostjo. Pharma Nord je edini v Evropi, ki ima takšno učinkovito obliko selena.

0
    0
    Košarica
    Vaša košarica je praznaNazaj v trgovino
      Izračunaj stroške dostave