Tudi majhno pomankanje selena povečuje tveganje za nastanek kroničnih bolezni

Resnična potreba po selenovem dodatku – raziskava

1 tableta Bio-Selen+Cink oziroma SelenoPrecise® dnevno lahko zmanjša tveganje za nastanek resnih, s starostjo povezanih bolezni, pravi znani raziskovalec Bruce Ames v triažni teoriji.

Raziskovalca Joyce McCann in Bruce Ames iz Otroške bolnišnice in Raziskovalnega instituta v Oaklandu sta analizirala podatke več sto znanstvenih študij. Zaključila sta, da so tisti selenoproteini, ki so nujno potrebni za preživetje organizma, dokler ne doseže reproduktivne dobe, bistveno bolj odporni na pomanjkanje selena kot neesencialni.

Triažna teorija

Nova študija podpira triažno teorijo dr. Amesa, ki jo je prvič predstavil l. 2006 v reviji PNAS, da bi razložil, zakaj bi lahko s starostjo povezane bolezni, kot so bolezni srca, rak in demenca bile nenamerne posledice mehanizmov, ki so se razvili skozi humano evolucijo, da bi nas zaščitile pred občasnimi pomanjkanji vitaminov in mineralov.

Triaža – iz francoščine: Trier, pomeni razvrstiti, ločiti ali izbrati – se je razvila tekom Napoleonovih vojn, kjer je bila potreba po sistemu prioritetne nege ranjencev glede na možnost preživetja. Tako so lahko hitro identificirali vojake, ki se bodo lahko kmalu vrnili v bojevanje.

Teorija dr. Amesa je podobna temu principu, ki predpostavlja, da zmerno pomanjkanje kateregakoli vitamina ali minerala lahko poveča s starostjo povezane bolezni. Od vitaminov in mineralov odvisni proteini, ki so potrebni za kratkotrajno preživetje in/ali reprodukcijo, so imenovani esencialni in predvidevajo, da so zaščiteni pred vitaminsko mineralnim primanjkljajem v nasprotju z neesencialnimi, ki so potrebni samo za dolgotrajno zdravje. Rezultat te prioritete so zahrbtne poškodbe, ki povečajo riziko razvoja bolezni skozi daljše obdobje.

Raziskovalci so uspešno predhodno preverili to teorijo na vitaminu K.

Kratkotrajna nujnost

Dober primer, ki podpira triažno teorijo dr. Amesa, je, ko se kalcij sprosti iz kosti v krvni obtok kot kratkotrajni preživitveni odziv, da bi nevtraliziral presežek kislin v krvi zaradi visokega vnosa proteinov. Ta kratkotrajni nujni ukrep, ki ga telo naredi, ima pogosto dolgotrajne posledice v razvoju osteoporoze.

Triažna teorija je način merjenja zahrbtnih poškodb preko časa. To je moj poskus, da bi priskrbel trdne nutricijske temelje, razloži dr. Ames.

V tej novi študiji sta dr. McCann in dr. Ames analizirala aktivnost in koncentracijo približno polovico poznanih selenoproteinov v sesalcih in jih razvrstila v 5 je esencialnih in 7 nesencialnih. Odkrila sta, da se aktivnost in nivoji neesencialnih selenoproteinov preferenčno izgubijo pri zmernem deficitu selena.

To odkritje močno podpira teorijo dr. Amesa, da so med vsemi selenoproteini motnje v delovanju neesencilanih odgovorne za povečano tveganje za nastanek bolezni.

Reprodukcija je na vrhu seznama

Sposobnost reprodukcije je med najbolj pomembnimi funkcijami človeškega telesa. Zato so pri deficitu selena ostale od selena odvisne funkcije potisnjene v ozadje. Med njimi so tudi obrambni mehanizmi, ki ščitijo pred zahrbtnimi boleznimi. Bolj specifično povedano, narava postavi sposobnost razmnoževanja na vrh seznama in smatra sposobnost da bi živeli dlje za manj pomembno.

Implikacija za PDV

Raziskovalci smatrajo, da je trenutna PDV 55 mcg za selen, kar ustreza približno 100 mg/L selena v plazmi – osnovano na maksimalni aktivnosti selenoencima glutation peroksidaze (GPX) – prenizka, ker je zelo pomemben od selena odvisen protein imenovan Sepp1 dokazano bolj občutljiv na pomanjkanje selena kot GPX. Predlagajo dvig PDV za selen na 75 mcg. Zgornja dovoljena meja v EU je 300 mg dnevno.

Referenca

McCann JC, Ames BN. Adaptive dysfunction of selenoproteins from the perspective of the triage theory: why modest selenium deficiency may increase risk of diseases of aging. FASEB Journal 2001, E-pub ahead of print

0
    0
    Košarica
    Vaša košarica je praznaNazaj v trgovino
      Izračunaj stroške dostave