Zdravilo glukozamin, ki učinkuje!

V teh dneh se je kar precej ljudi znašlo v nepričakovanih dvomih. Gre za bolnike, ki že več let uspešno uživajo zdravilo Glukozamin Pharma Nord kapsule, iz nekaterih strokovnih virov pa prejemajo komentarje, da to zdravilo ne more delovati. V podobnem protislovju so se znašli tudi nekateri farmacevti in zdravniki.

Učinkovina glukozamin je znana že veliko desetletij. Že od samega začetka se je vedelo, da gre za snov, ki je zelo pomembna za hrustanec. Ko so takrat poskušali z zdravljenjem obrabe hrustanca, so bili uspešni v enem oziroma dveh primerih od desetih. Od takrat do danes približno vsako desetletje nastane nova tehnološka generacija glukozamina, pri čemer je njihova učinkovitost čedalje večja. V zadnjih letih se je kot zelo primeren pokazal glukozaminov sulfat, s katerim so ljudje zadovoljni. Tako mnogi že od leta 2006 naprej uspešno uživajo zdravilo Glukozamin Pharma Nord kapsule.

Menimo, da takšna praksa v Sloveniji potrjuje učinkovitost tega zdravila. Iz podjetja MIC Mengeš in tudi od proizvajalca Pharma Nord nimamo navedb o neučinkovanju zdravila, ki se pojavljajo med nami te dni. Seveda pa je treba biti pozoren, za kakšen in kateri glukozamin gre v posameznem primeru.

Na slovenskem farmacevtskem trgu smo žal naknadno dobili tudi glukozamine s statusom prehranskega dopolnila, ki lahko vsebujejo le nekaj sto miligramov učinkovine, kar je skoraj dvakrat, včasih tudi trikrat premalo, da bi lahko prišlo do zdravilnega učinka. Zato kar počez navajati, da zdravilo glukozamin ne more zdraviti, seveda ne drži. Navsezadnje so ga v več deset državah po svetu potrdile državne komisije za zdravila. Kdor potemtakem oporeka glukozaminu nasploh, oporeka izjemno velikemu delu medicinske stroke, vključno s strokovnimi organi, kot je Kolaborativni center za bolezni gibal pri Svetovni zdravstveni organizaciji. Ti so namreč že pred leti dvakrat verodostojno potrdili uspešno delovanje glukozamina, upoštevaje številne študije iz najbolj razvitih držav po svetu: ZDA, Belgije, Portugalske in drugih.

Ponavljamo: treba je biti pozoren, za kakšen glukozamin gre. Glukozamin kot prehransko dopolnilo nam enostavno ne more pomagati. Pomaga nam zdravilo glukozamin.

Iz prakse za prakso

Pred časom nas je klicala gospa, ki je navedla, da je tri leta uspešno uživala zdravilo Glukozamin Pharma Nord kapsule, v zadnjih mesecih pa se ji težave z manjšo gibljivostjo in pokanjem v kolenu vračajo. Kakšen je komentar v zvezi s tem?

Vprašanje je zelo pomembno. Je celo nekoliko širše, kot ga je zastavila gospa odjemalka. Možno je namreč, da zdravilo Glukozamin Pharma Nord že na začetku zdravljenja zaradi pridružene bolezni ne prime v polno. Možno je tudi, da nekdo sploh ne ve, da ima to bolezen. Zato svetujemo, da tem v primeru opravijo dodatno diagnostiko. Velikokrat doslej so tako postavili dodatne diagnoze kroničnih bolezni, ki so si jih bolniki potem začeli zdraviti in zdravilo Glukozamin Pharma Nord je spet začelo prijemati v polno.

Vrnimo se k primeru iz vprašanja. Gospe, ki je več let uspešno jemala Glukozamin Pharma Nord kapsule, se je pripetilo, da je medtem zbolela še za eno kronično boleznijo, ki je začela ovirati delovanje glukozamina. Začele so se ji vračati prejšnje težave: manjša gibljivost kolena, pokanje v sklepih in boleči občutki.

Predlagali smo ji, naj gre čim prej k svojemu zdravniku po napotnico za pregled pri specialistu. Večletne izkušnje kažejo, da se s tem otresemo dveh muh na en mah. Prvič, uredimo pridruženo novo kronično bolezen in drugič, zdravilo glukozamin spet začne delovati v polno. V letih, odkar se pogovarjamo z bolniki in zlasti s pomočjo strokovne literature smo ugotovili, da seznam primerov oziroma zdravstvenih stanj in bolezni, ko je treba reagirati na način, da ne opustimo zdravljenja z glukozaminom, sploh ni tako kratek.

Nasvet za tiste, ki jim po več letih uspešnega jemanja zdravila glukozamin spet začne nagajati obraba hrustanca.

Smiselno je, da obiščete svojega izbranega zdravnika zaradi dodatne diagnostike, kot smo navajali v prejšnjem odgovoru. Lahko pa obrnete na nas, če gre za bolj zapleten primer, ki terja daljši razgovor na številkah 01 729 13 82 ali 041 769 544 oziroma elektronskem naslovu micmenges2@gmail.com. Potrudili se bomo po svojih najboljših močeh.

0
    0
    Košarica
    Vaša košarica je praznaNazaj v trgovino
      Izračunaj stroške dostave