“Počutje brez bolečine je prav imenitno”

Končno je prenehala občutljivost v prsnem košu

»Tako zelo občutljiv prsni koš sem imela, da ponoči nisem mogla spati. Da bi bila težava še večja, zaradi občutljivega želodca nisem smela jemati protibolečinskih tablet, toda na koncu sem le imela srečo in prejela nasvet, kaj naj storim,« pravi 34-letna Damjana Jamšek, ki se je otresla neprijetnega problema po treh nanosih posebne kreme z učinkovino, imenovano glukozaminov sulfat. Od takrat naprej je povsem brez težav.

Ko je nekaj tako nadležno, da ti preprečuje spanje čez noč, potem imate resnične težave. Damjana Jamšek vam to lahko potrdi iz lastnih izkušenj. Poleti leta 2005 je imela tako občutljivo levo stran prsnice (kost na sprednji strani prsnega koša), da je lahko spala samo na hrbtu, saj je bilo spanje na boku preveč boleče. Ni imela predstave, kaj ji je povzročilo to boleče stanje. »Nisem mogla jemati protibolečinskih zdravil, saj imam preobčutljiv želodec,« pravi Damjana, »toda prejela sem nasvet, naj nanesem glukozaminovo kremo na občutljivo mesto. Po tretjem nanosu je bolečina izginila. Bilo je neverjetno! Težave so trajale kar precej časa, do takrat sploh nisem imela težav z bolečinami in vse skupaj je bilo tako veliko olajšanje.« Sedaj Damjana spet veliko plava, kolesari, hodi na sprehode, badminton, aerobiko in celo na body pump, poseben okrepljeni program za obvladovanje telesne teže, ki se ga izvaja skupinsko ob glasbeni spremljavi. »Pred tem mi je že kašljanje, kihanje ali samo nekoliko globlje dihanje sprožalo ostre bolečine ob prsnici. Nisem mogla premikati svojih ramen ne naprej ne nazaj, ne da bi ob tem začutila nevšečnosti v prsnem košu. In sedaj lahko spet brez težav počnem vse mogoče gibe,« pravi Damjana, sproščena zaradi imenitnega počutja.

Ni mogla jemati protibolečinskih zdravil

Prav nobene predstave ni imela, kaj je povzročilo njene težave. Pričele so se zgodaj poleti leta 2005 in po treh tednih nenehnega trpljenja je sklenila obiskati zdravnika. »Opisala sem mu, kako se je moja bolečina na prsnem košu začela in pokazala, katerih gibov nisem smela izvajati. Prav nadležno je peklo na levi strani ob prsnici. Če sem se tega mesta dotaknila, je še posebno zabolelo. Bolečina, ki sem jo čutila zjutraj ob prebujanju, je bila neznosna. Drugače nisem mogla dvigniti glave, kot da sem si pomagala z rokami. Zelo sem postala pozorna na gibe, ki so mi povzročali težave in vse skupaj je postajalo kar neprijetno ter nadležno,« pravi. Najprej je prejela nasvet, naj uporabi protibolečinske tablete, česar pa ni storila zaradi preobčutljivega želodca. Ni imela druge izbire, kot da počaka v upanju, da bodo težave izginile same od sebe.

Dodatni nasveti

Ker je bilo poletje, si je Damjana boleče mesto po nasvetu zdravnika ogrevala na soncu. To ji je dobro delo in se je občutljivost dejansko zmanjšala, toda v svežih večerih z nekaj nižjo zunanjo temperaturo se je bolečina zopet vračala. Približno dva meseca za tem, ko je prvič začutila težave, je Damjana kot študentka uspešno sodelovala pri dr. Krstiču, ki ga je povprašala za dodatni nasvet v zvezi s svojimi problemi. Prejela je nasvet, naj poskusi z glukozaminovo kremo. »Nanosi kreme so se pokazali kot presenetljivo učinkoviti in od takrat nimam več nikakršnih težav,« pripoveduje Damjana. »Sama ne kadim, ne pretiravam s pitjem alkohola in poskušam jesti izbrane jedi, da bi po najboljših močeh ohranila svoje zdravje. In ko sem sedaj brez občutljivega prsnega koša, je to brez dvoma lepa razbremenitev za moje rame,« pravi Damjana.

Varno olajšanje bolečin

Kar nekaj ljudi že pozna glukozaminov sulfat v obliki kapsul. V zadnjem času postaja zelo pomemben pri zdravljenju osteoartroz, učinki z olajšanjem bolečin pri obrabljenem hrustancu so dokazani in potrjeni. Tako kot tradicionalna nesteroidna protivnetna zdravila (NSPVZ), na primer ibuprofen, ki so poznana tudi v obliki krem, prav tako poznamo tudi glukozaminov sulfat v obliki kreme v tubah. Pridobitev in prednost takšne kreme je v tem, da jo nanašamo neposredno na občutljivo mesto ter se tako lahko izognemo poti skozi prebavila. Že prav zajetna skupina znanstvenih študij je pokazala, da je glukozaminijev sulfat hkrati varno in učinkovito sredstvo za  spodbujanje tvorbe hrustanca, olajšanje in zmanjšanje bolečin ter izboljšanje gibljivosti sklepov. Uporabite lahko samo kremo ali samo kapsule, ali pa oboje skupaj v kombinaciji, saj v tem primeru dosežete tudi opazno več učinka. Glukozaminov sulfat je izvleček iz školjčnih lupin. Glukozaminoglikani (GAG), ki potem nastajajo, so gradbeni material za sklepni hrustanec. Glukozaminov sulfat je edina znana spojina, ki je zmožna ustaviti napredovanje artroze, degenerativne bolezni sklepov.

0
    0
    Košarica
    Vaša košarica je praznaNazaj v trgovino
      Izračunaj stroške dostave