Pride čas, ko štejemo ovce, spanja pa ni in ni

Ste že videli reklamo po televiziji, ko gospa vsa polomljena sedi v postelji, brska po mobilcu, v poltemi je, že tretjo ali četrto uro čaka na svoj spanec, ki ga ni in ni. Kar naenkrat se prikažejo še ovčke, ena za drugo parkljajo ob postelji, pa še oglašati se začnejo … potem pa se pojavi možna rešitev — zdravilo melatonin, ki lahko postane prijatelj in pomočnik v teh zagatah…

Ko pride druga polovica srednjih let in tretje življenjsko obdobje, številni ugotavljajo, kako pomembna je noč za vse, kar počnemo in kar se nam dogaja. Vključno in zlasti, ko gre za zdravje. Osrednjo vlogo pri tem ima melatonin, snov, ki jo tvori žleza češarika v možganih. Melatoninu pravijo kronobiotik, ta izraz hoče povedati, da nam uravnava in vodi dnevnonočne bioritme, poskrbi za izmenjavanje budnosti in spanja. Začne se tvoriti in izločati v temi, zvečer ko gremo spat. Ponoči doseže tudi svoj vrh in nato se raven melatonina do jutra  zmanjšuje. Ko se pojavi dnevna svetloba, so ravni melatonina v krvi nizke. Poljudno pravimo, da gre za hormon spanja. Medicina v zadnjih desetletjih odkriva še številne in izjemne druge naloge, ki jih v telesu opravlja melatonin, na primer kot najmočnejši antioksidant, danes ostanimo pri tem, da je melatonin v navezi na naše dnevnonočne bioritme in s tem na spanje.

Kje se pojavi osrednji problem

Tako kot z leti in zlasti v tretjem življenjskem obdobju se v telesu počasi popušča, enako se dogaja tudi s tvorbo melatonina v žlezi češariki. Kot je razvidno iz grafa, se raven in s tem količina melatonina v krvi nekajkrat zmanjša, žleza z leti zelo opeša, nekateri raziskovalci poročajo, da po letu 80 ali 85 praktično že ne dela več in premosorazmerni s tem so tudi problemi. Mnogi Ijudje pa doživljajo probleme še veliko prej. Znana je denimo časovna bolezen ali jet lag, ki se prestaja pri preletih čez časovne pasove. Enako stanje zelo pogostoma doživljamo tudi v sodobnem življenju. Samo pomislimo, koliko nočnih ur presedimo pred tv zasloni, potem kako globoko v noč in včasih tudi v jutranjih urah gledamo v svoje mobilne telefone. Nato je tu še izmensko oziroma nočno delo, ki je prav tako povsem v nasprotju z naravnim izmenjavanjem dneva in noči. V stroki se je uveljavila diagnoza socialna časovna bolezen.

Bolezni povezane z motnjami bioritma oziroma spanja

Mnoge bolezni so tudi sprožilni dejavnik za prestajanje časovne bolezni. Zlasti v 3. življenjskem obdobju. Za zgled vzemimo nekatere bolezni prebavil, kot so kronične diareje, sindrom razdraženega črevesa, ulcerozni kolitis. Starejši Ijudje vedo povedati, kako težko je včasih ponoči s temi boleznimi. In kako ob večkratnih zbujanjih ponoči zaradi odhodov na toaleto ali topih občutkov v trebuhu in bolečin, težko ali pa sploh ne morejo več zaspati nazaj. In potem to postane čas, ko se štejejo ovce, spanca pa ni in ni. Ga ni in ni.

In kako si lahko pomagamo

Veliko je nasvetov za dober spanec, tukaj bomo dodali, da je ob pomanjkanju melatonina preizkušena pomoč tudi njegovo dodajanje. Predlagamo vam zdravilo Melatonin Pharma Nord 3mg, mednarodno preizkušen terapevtik, ki ga jemljite po potrebi. Izjemno pomembno je, da je v izogib morebitnim problemom zdravilo melatonin garant popolne čistosti, saj so se v naravi pojavile nečistote pa tudi okužbe z virusi pred dvema, tremi desetletji, ki jih v zdravilu melatonin ne more biti. Melatonin Pharma Nord 3mg se jemlje po potrebi pol ure pred spanjem.

mag. Nikola Krstič, dr. med.

0
    0
    Košarica
    Vaša košarica je praznaNazaj v trgovino
      Izračunaj stroške dostave