Bio-Karoten

Pakiranje: 60 kapsul

Betakaroten, poimenovan tudi provitamin A, je v maščobi topen vitamin. Spada med primarne antioksidante. Potreben je za vzdrževanje normalne funkcije kože in mukoznih membran ter za ohranjanje vida.

Razpoložljivost: Na zalogi
Cena: 13,33 

Betakaroten, poimenovan tudi provitamin A, je v maščobi topen vitamin. Spada med primarne antioksidante. Potreben je za vzdrževanje normalne funkcije kože in mukoznih membran ter za ohranjanje vida. Bio-Karoten so majhne kapsule, ki vsebujejo 6 mg čistega betakarotena, ki je raztopljen v oljni matrici, ki zagotavlja stabilnost in povečano biološko razpoložljivost. S študijami so tudi potrdili, da ima takšna oblika višjo biološko razpoložljivost kot pa oblika iz zelenjave.

Posamična kaspula vsebuje
Betaka roten     6 mg          ni podatka za PDV*
Vitamin E   100 mg α-TE     83%

Sestavine:
sojino olje in delno hidrogenirano sojino olje (polnilo), želatina (kapsula), glicerol (vlažilno sredstvo), betakaroten (aktivna učinkovina), d-alfa-tokoferol (vitamin E) (aktivna učinkovina), silicijev dioksid (sredstvo za zgoščevanje).

Uradne trditve
EFSA (Evropska agencija za varnost hrane) je odobrila naslednje zdravstvene trditve:

Vitamin A:

  • Vitamin A prispeva k ohranjanju zdrave kože.
  • Vitamin A ima vlogo pri ohranjanju vida.
  • Vitamin A prispeva k ohranjanju zdravih sluznic.
  • Vitamin A ima vlogo pri delovanju imunskega sistema.
  • Vitamin A ima vlogo pri presnovi železa.
  • Vitamin A ima vlogo pri specializaciji celic.

Navodilo
1 kapsula dnevno med obrokom, ki vsebuje maščobe. Kapsulo zaužijte celo.

Pakiranje
Bio-Karoten je na voljo v pakiranju po 60 kapsul.

Betakaroten je rdeče-oranžni pigment, ki ga najdemo v sadju in zelenjavi. Daje značilno oranžno barvo. V telesu se spremeni v potrebni količini v aktivno obliko – vitamin A. Potreben je tudi za normalno delovanje imunskega sistema in prispeva k normalni delitvi celic.

Slika: Korenje je dober vir betakarotena.

Predoziranje z betakarotenom ni možno, saj ga telo pretvori le toliko, kot ga potrebuje. Pri zaužitju velikih količin (nad 30 mg) je možno obarvanje kože, ki pa je neškodljivo in izgine ob prenehanju uživanja velike količine betakarotena. Betakaroten se topi v maščobah, zato ga je potrebno zaužiti s hrano, ki vsebuje maščobe.

Betakaroten je potenten biološki antioksidant. Meta analiza je pokazala, da betakaroten ščiti pred sončnimi opeklinami. Učinek je večji pri daljšem obdobju uživanja betakarotena. Za razliko od krem za zaščito pred sončnimi žarki nudi sistemsko zaščito, ki ni odvisna od nanosa, potenja in drugih dejavnikov in se dobro dopolnjuje s kremami ob intenzivnem izpostavljanju sončnim žarkom(1).

Betakaroten ščiti pred fototoksičnimi učinki porfirinov, zato se ga priporoča pri eritropoetski protoporfiriji, boleznih s preobčutljivostjo na sončno svetlobo in za zmanjšanje učinka fototoksičnih zdravil(2).

Opozorila
Priporočene dnevne količine oziroma odmerka se ne sme prekoračiti.
Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.
Shranjevati pri sobni temperaturi nedosegljivo otrokom.
Pri zaužitju več kot 3 kapsule dnevno se lahko pojavi obarvanje kože.
Dolgotrajno uživanje visokih odmerkov (5 kapsul in več dnevno) odsvetujemo rednim kadilcem.

Reference

1. Köpcke W et al., Protection from Sunburn with b-Carotene – A Meta-analysis, Photochemistry and Photobiology, 2008, 84: 284–288
2. Bayerl C, Beta-carotene in dermatology:does it help? Acta Dermatoven APA Vol 17, 2008, No 4, 160-166

Kapsule z 9 mg beta-karotena (predhodnik vitamina A, provitamin A)
Dodatne sestavivine: Rastlinsko sojino olje, želatin, glicerol in redistilirana voda. Vse sestavine se izdelujejo po standardih Evropske farmakopee.

Nizka stopnja peroksidacije
je bistvena za kakovost in neoporečnost prehrambnih produktov. Bio-Karoten je med proiozvodnjo nenehno testiran glede peroksidne vsebnosti. Vsi izdelki v Bio programu vsebujejo vrednosti peroksidnega števila daleč pod minimumom 10 μg na kg.

Splošna informacija
Beta karoten spada v skupino primarnih antioksidantov, kar pomeni, da je njegova prisotnost in pogostnost v presnovi v človeškem organizmu izdatna. Nujen je za rast in razvoj celic, prav tako za pravilno fiziologijo vseh sluznic v telesu, epitelijev in kože. Ko telo potrebuje beta karoten, iz šestih molekul beta karotena oblikuje spojino retinol, ki je pomemben za številne telesne funkcije, vključno z vidnim sistemom.

SODOBNE POTREBE PO BETA KAROTENU
V DANAŠNJIHRAZMERAH JE ČOVEŠKO TELO VELIKO BOLJ KOT VČASIH IZPOSTAVLJENO STRESOM IN OBREMENITVAM, KI JIH NARAVA DOSLEJ NI POZNALA. EKOLOŠKO ONESNAŽENJE JE VSAK DAN BOLJ IZDATNO IN NAJBOLJ JE MED DRUGIM IZPOSTAVLJENA TUDI VSA ČLOVEŠKA POVRŠINA IN NOTRANJE VOTLINE (NA PRIMER PLJUČA, SLUZNICE NA ZAČETKU PREBAVNEGA TRAKTA, DIHAL ITD.). NADALJE SMO NEKATERE SVOJE PODSISTEME OBREMENILI DO NESLUTENIH RAZMER. NA PRIMER GLEDANJE TELEVIZIJE, ZASLONA PRI RAČUNALNIKIH(te obremenitve vidnega podsistema so izredno velike) IN NE NAZADNJE SE VSE SKUPAJ IZDATNO PROBLEMATIZIRA TUDI ZARADI ČEDALJE DALJŠEGA PRIČAKOVANEGA ŽIVLJENJSKEGA OBDOBJA. KO SO V TEH ČEDALJE BOLJ ZAOSTRENIH RAZMERAH PREVERJALI, KAKO JE S POTREBNO KOLIČINO BETA KAROTENA V HRANI, SO UGOTOVILI, DA GA JE V IDEALNI IN URAVNOTEŽENI HRANI NAJVEČ SAMO DO ENE TRETJINE POTREBNIH KOLIČIN. PRAV ZATO JE PREVLADALO STROKOVNO MNENJE, DA JE TREBA BETA KAROTEN OBLIKOVATI KOT SAMOSTOJEN PREPARAT – DODATEK K PREHRANI. TO JE TUDI OSNOVNO POSLANSTVO Bio-Karotena.

PROBLEMA PREDOZIRANJA DEJANSKO NI
Beta karoten je predhodnik vitamina A. Ko ga telo potrebuje, ga iz plazme prevzame toliko, kot ga manjka v trenutni presnovi, tako da problemov v zvezi z nekdanjimi hipervitaminozami vitamina A ni več. Zato je preparat glede tega aspekta varen.

PREVIDNOSTNI UKREP!
Za aktivne kadilce jemanje samo beta karotena ni priporočljivo.
Jemanje: Zadošča jemanje 1 kapsule dnevno po obroku..
Pakiranje: Bio-Karoten je v škatlicah po 60 kapsul po 9 mg beta karotena.
Shramba: Na sobni temperaturi, zaščiteno pred neposredno sončno svetlobo in zunaj dosega otrok.

Proizvajalec
Pharma Nord ApS, Danska

Uvoznik in distributer
MIC Mengeš d.o.o., Levčeva 16, 1234 Mengeš