Bio-Vitamin D3

Pakiranje: 40 ali 120 kapsul

Bio-Vitamin D3 prispeva k ohranjanju zdravih kosti in zob, delovanju imunskega sistema in mišic, normalni vsrkljivosti/uporabi kalcija ter fosforja, normalni ravni kalcija v krvi in ima vlogo pri delitvi celic.

Počisti
Razpoložljivost: Na zalogi
Cena: 6,57 

Bio-Vitamin D3 prispeva k ohranjanju zdravih kosti in zob, delovanju imunskega sistema in mišic, normalni vsrkljivosti/uporabi kalcija ter fosforja, normalni ravni kalcija v krvi in ima vlogo pri delitvi celic. Za moške in ženske starejše od 60 let: vitamin D pomaga zmanjševati nevarnost padcev, ki so povezani s posturalno nestabilnostjo in šibkostjo mišic. Padci so dejavnik tveganja za zlome kosti pri moških in ženskah, starejših od 60 let.  

Posamična kapsula vsebuje
Vitamin D3    20 mcg    400 % PDV

Sestavine:
oljčno olje (polnilo), želatina (kapsula), glicerol (vlažilno sredstvo), prečiščena voda (vlažilno sredstvo), holekalciferol (aktivna učinkovina).

Otrokom in starostnikom najpogosteje primanjkuje vitamin D

Navodilo za jemanje
Priporočena je 1 kapsula na dan. Jemati med obrokom ali po njem. Priporočene dnevne količine oziroma odmerka se ne sme prekoračiti. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano ter zdrav način življenja.

Pakiranje
Bio-Vitamin D3 je na voljo v dveh pakiranjih: 40 in 120 kapsul.

Bio-Vitamin D3 so majhne perle, ki vsebujejo vitamin D, raztopljen v hladno stiskanem olivnem olju farmacevtske kakovosti, ki zagotavlja odlično biološko razpoložljivost.

Vitamin D je življenjsko pomemben vitamin. Pod vplivom sončnih žarkov se sicer sintetizira v koži (ta sposobnost s starostjo upada), nekaj ga dobimo tudi s hrano. Vendar strokovnjaki vse pogosteje opozarjajo, da nam vitamina D kronično primanjkuje. Največje pomanjkanje občutimo predvsem v drugi polovici srednjih let in v tretjem življenjskem obdobju. V slovenskem učbeniku za interno medicino tudi navajajo, da vitamina D primanjkuje več kot polovici zdravega prebivalstva vseh starosti in da z običajno zdravo prehrano dobimo 100 enot vitamina D na dan, kar je bistveno premalo. Zato je vitamin D potrebno dodati prehrani. Z eno kapsulo Bio-Vitamina D3 dnevno zadostimo vsem potrebam organizma po tem vitaminu.

Vitamin D potrebujemo za zdrave kosti in zobe, normalno delovanje mišic in imunski sistem, kar je še posebej pomembno pri mladostnikih in starejših ljudeh (sploh v domovih starejših občanov).

Pomanjkanje vitamina D povzroča rahitis pri otrocih in osteomalacijo (mehčanje kosti) pri odraslih. Pojavijo se tudi mišični krči.

Študije o vplivu vitamina D na zdravje:

Zdravje kosti

Ena izmed najpomembnejših vlog vitamina D je vzdrževanje ravnotežja kalcija v kosteh s spodbujevanjem vsrkavanja kalcija v črevesju, spodbujevanjem resorpcije kosti s povečanjem števila osteoklastov, ohranjanjem koncentracije kalcija in fosfatov za tvorbo kosti in omogočanjem pravilnega delovanja obščitničnega hormona za ohranjanje koncentracije kalcija v serumu. Ker pomanjkanje vitamina D spremeni presnovo mineralov v telesu, lahko pomanjkanje vitamina D povzroči nizko mineralno gostoto kosti in povečano tveganje za izgubo kostne mase (osteoporoza) ali zlomov kosti.

V presečnih raziskavah so ugotovili pozitivno razmerje med vitaminom D in mineralno gostoto kosti v kolku. Dodatek vitamina D k prehrani poveča mineralno gostoto tudi drugih kosti. S posebno študijo so dokazali, da je dodatek 800 enot na dan, kar ustreza 20 mg, povečal mineralno gostoto kosti ledvene hrbtenice pri ženskah v menopavzi. Dokazali so tudi, da osebe starejše od 50 let potrebujejo večjo količino vitamina D dnevno. Pri odraslih, ki so uživali 482-770 enot vitamina D dnevno, so ugotovili za 20 % znižano stopnjo nevretenčnih zlomov.

Imunski sistem
Raziskovalci izpostavljajo povezavo med pomanjkanjem vitamina D in pojav multiple skleroze, zaradi posledice zaviralnega delovanja imunskega sistema.

Kardiovaskularne bolezni
Nizka raven vitamina D je povezana s povečanim tveganjem za bolezen perifernih arterij, z zvišanim krvnim tlakom in srčno-žilnim tveganjem.

Opozorila
Shranjevati pri sobni temperaturi nedosegljivo otrokom.
Noseče in doječe ženske naj se pred uživanjem vitamina D posvetujejo s strokovnjakom.
Ni primerno za mlajše od 10 let.

120 kapsul, Holekalciferol
Prehrambni dodatek – Prehransko dopolnilo
Visokokakovosten izdelek izdelan po farmacevtskem postopku

Posamična kapsula vsebuje:
Vitamin D (holekalciferol) 20 µg 400% PDV/RDA

Sestavine:
oljčno olje (polnilo), želatina (kapsula), glicerol (vlažilno sredstvo), prečiščena voda (vlažilno sredstvo), holekalciferol (aktivna učinkovina)

Vloga vitamina D
EFSA je potrdila za vitamin D naslednje trditve:
Vitamin D prispeva k normalni absorpciji/uporabi kalcija in fosforja.
Vitamin D prispeva k normalni ravni kalcija v krvi.
Vitamin D prispeva k ohranjanju zdravih kosti.
Vitamin D prispeva k ohranjanju zdravih zob.
Vitamin D prispeva k delovanju mišic.
Vitamin D prispeva k delovanju imunskega sistema.
Vitamin D ima vlogo pri delitvi celic.

Vitamin D prispeva k ohranjanju zdravih kosti in zdravih zob, zato je zelo pomemben. Nastaja v koži pod vplivom ultravijoličnih žarkov iz sončne svetlobe. Zmožnost te tvorbe upada s starostjo, tako da je pomanjkanje vitamina kar pogost pojav v kasnejših letih. Vitamin D se nahaja v živilih, kot so jajca, ribe, ribje olje, mleko, mlečni izdelki, avokado, vendar se tudi vsrkavanje v črevesju v kasnejših letih ves čas zmanjšuje.

Kako deluje vitamin D
Vitamin D sodeluje pri vsrkavanju kalcija iz črevesja, prav tako zmanjšuje izločanje kalcija v urinu, tako da s tem prispeva k uravnavanju ravni kalcija v krvi. Ko je v starosti manj vitamina D in ko tudi črevesna sluznica slabše vsrkava, so ravni kalcija v krvi nizke. Za veliko fizioloških funkcij je kalcij neizogibno nujen (na primer delovanje živčevja), zato se sprošča kalcij iz kosti, ki tako postajajo čedalje bolj občutljive in krhke.

Pomanjkanje vitamina D
V slovenskem učbeniku za interno medicino navajajo, da vitamina D primanjkuje več kot polovici zdravega prebivalstva vseh starosti in da z običajno zdravo prehrano dobimo 100 enot vitamina D na dan, kar je desetina dnevnih potreb. Poleg tega je tudi veliko študij potrdilo, da v tretjem življenjskem obdobju izdatno primanjkuje vitamina D kljub kakovostni prehrani in kljub izpostavljanju sončnim žarkom. V seznamu je nekaj izbranih primerov:

  1. Holick MF (2006) High prevalence of vitamin D inadequacy and implications for health. Mayo Clin Proc; 81(3): 353-373.
  2. Bischoff-Ferrari HA, Willett WC, Wong JB et al (2005) Fracture prevention with vitamin D supplementation: a meta-analysis of randomized controlled trials. JAMA; 293(18): 2257-2264.
  3. Avenell A, Gillespie WJ, Gillespie LD et al (2006) Vitamin D and vitamin D analogues for preventing fractures associated with involutional and postmenopausal osteoporosis. Cochrane Database Syst Rev; CD000227.
  4. Dixon T, Mitchell P, Beringer T et al (2006) An overview of the prevalence of 25-hydroxy-vitamin D inadequacy amongst elderly patients with or without fragility fracture in the UK. Curr Med Res Opin; 22(2): 405-415.
  5. Gorham ED, Garland CF, Garland FC et al (2005) Vitamin D and prevention of colorectal cancer. J Steroid Biochem Mol Biol; 97(1): 179-194.
  6. Garland CF, Garland FC, Gorham ED, et al (2006) The role of vitamin D in cancer prevention. Am J Public Health; 96(2): 252-261.

Navodilo za jemanje
1 kapsula na dan. Priporočene dnevne količine oziroma odmerka se ne sme prekoračiti. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano ter za zdrav način življenja. Nosečnice in dojilje, naj si pred jemanjem pridobijo strokovni nasvet.

Shranjevanje
Na sobni temperaturi, zaščiteno pred direktno sončno svetlobo. Shranjevati nedosegljivo otrokom!
Rok uporabnosti je na zunanji ovojnini.

Pakiranje
40 kapsul
120 kapsul

Proizvajalec:
Pharma Nord ApS, Danska.

Vnosnik in distributer:
MIC Mengeš d.o.o., Levčeva 16, 1234 Mengeš