Bio-Vitamin B12

Pakiranje: 60 tablet

Bio-Vitamin B12 vsebuje okrogle, rožnate pastile s prijetnim okusom poprove mete. Ena tableta vsebuje 600 mikrogramov metilkobalamina, ki je vitamin B12 v aktivni obliki. 

Razpoložljivost: Na zalogi
Cena: 24,00 

Bio-Vitamin B12 vsebuje okrogle, rožnate pastile s prijetnim okusom poprove mete. Ena tableta vsebuje 600 mikrogramov metilkobalamina, ki je vitamin B12 v aktivni obliki. 

Vitamin B12 se imenuje kobalamin. Ime je dobil po mineralu v sledovih – kobaltu, ki je del vitamina. Tako kot drugi vitamini skupine B je tudi vitamin B12 topen v vodi. 

Obstajajo štiri različice vitamina B12. Cianokobalamin je najpogostejša oblika, ki se uporablja v prehranskih dopolnilih. Za injiciranje se uporablja tudi hidroksokobalamin, ki ga večinoma proizvajajo bakterije v debelem črevesu. Adenozilkobalamin in metilkobalamin lahko imenujemo aktivni obliki vitamina B12.

Vitamin B12 najdemo skoraj izključno v živalskih proizvodih. Rastlinska živila, ki vsebujejo vitamin B12, so bila obogatena. Rastline ne vsebujejo vitamina B12, zato morajo biti vegetarijanci in vegani zelo pozorni na zadosten vnos B12. Tudi starejši ljudje in tisti z nizko želodčno kislino bi morali poskrbeti za dovolj B12.

Aktivna oblika vitamina B12
Vitamin B12 v obliki cianokobalamina in hidroksokobalamina se mora v telesu pretvoriti v eno od aktivnih oblik B12, preden ju je mogoče uporabiti. Sposobnost telesa, da izvede to aktivacijo, je običajno s starostjo oslabljena. Lahko je ogrožena tudi iz drugih razlogov.

Ker metilkobalamin (aktivni B12) vsebuje metilno skupino, ki jo potrebuje za opravljanje svojih funkcij, je učinkovitejši od katere koli neaktivne oblike. Vitamin B12 podjetja Pharma Nord je tako učinkovitejši od neaktivnih oblik.

Raziskave so pokazale, da se vitamin B12 v visokih odmerkih v obliki pastil učinkovito absorbira tudi skozi ustno sluznico in tako zaobide normalni privzem v prebavilih. Kaže, da žvečenje pastil ne zmanjša absorpcije vitamina B12

Zdravstvene trditve odobrene s strani EFSA-e:

  • Vitamin B12 prispeva k sproščanju energije pri presnovi.
  • Vitamin B12 prispeva k delovanju živčnega sistema.
  • Vitamin B12 prispeva k presnovi homocisteina.
  • Vitamin B12 prispeva k normalnemu psihološkemu delovanju.
  • Vitamin B12 ima vlogo pri nastajanju rdečih krvničk.
  • Vitamin B12 ima vlogo pri delovanju imunskega sistema.
  • Vitamin B12 prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti.
  • Vitamin B12 ima vlogo pri delitvi celic.

Navodilo za jemanje:
Tablete se lahko ližejo ali žvečijo. Ob lizanju se tablete absorbirajo pretežno preko ustne sluznice. Odmerjanje je 1-2 tableti na dan. Odmerek je visok glede na priporočeni dnevni vnos (RDA), vendar ni povezan s kakršnim koli tveganjem za preveliko odmerjanje.

Posamična tebleta vsebuje:
Vitamin B12   600 µg   24000% PDV*

*PDV = priporočen dnevni vnos

Sestavine:
Ksilitol, maltodekstrin, glicin, polivinilpirolidon, magnezijeve soli maščobnih kislin, pepermint v prahu, metilkobalamin.

Opozorila:
Priporočene dnevne količine se ne sme prekoračiti. Ni primerno za otroke, mlajše od 11 let. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano ter za zdrav način življenja.